ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πολυμέτωπη» η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

«Πολυμέτωπη» η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Πολλά μέτωπα θα κληθεί να διαχειριστεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ξεκινώντας από τις δημοσιονομικές προκλήσεις του 2020, οι θεσμοί αναμένεται παράλληλα να θέσουν επί τάπητος διορθωτικές κινήσεις στο πτωχευτικό δίκαιο, άμεση μείωση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη με «έξωση» των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλαγές στον χάρτη των επιδομάτων αναπηρίας, αλλά και το τέλος εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών όλων των ρυθμίσεων διευθέτησης οφειλών: από τις 120 δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και την πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας με τη χορήγηση επιδότησης δόσης στεγαστικού δανείου.

Οι προθεσμίες για τις 120 δόσεις λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία στο τέλος Δεκεμβρίου και κατά τη συνήθη πρακτική τους οι θεσμοί αναμένεται να δώσουν τη γραμμή «τελειώνετε με τις ρυθμίσεις, διότι αλλοιώνουν την κουλτούρα πληρωμών».

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ, ενώ ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να διαβεβαίωσε την επενδυτική κοινότητα στο Λονδίνο ότι και το 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι επίσης πάνω από το στόχο, με επαρκές περιθώριο για τις μειώσεις φόρων που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.

Η ετυμηγορία των θεσμών αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου. Στη βάση της έκθεσης της Κομισιόν, το Eurogroup του Δεκεμβρίου αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων στις αρχές του 2020.

Η πολιτική διαπραγμάτευση η οποία αναμένεται στο ίδιο χρονικό διάστημα θα κρίνει αν τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα (συνολικά 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο) θα διευκολύνουν τους δημοσιονομικούς χειρισμούς παροχών το επόμενο έτος ή μόνο τις επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ