ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό το κλίμα για τράπεζες και οικονομία στο City

Θετικό το κλίμα για τράπεζες και οικονομία στο City
EUROKINISSI

Την τιμητική τους είχαν οι ελληνικές τράπεζες στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιήθηκε το 14ο RoadShow της ΕΧΑΕ, με τη συμμετοχή 100 επενδυτών και εκπροσώπους 34 ελληνικών εταιρειών.

Να σημειωθεί πως οι Έλληνες τραπεζίτες θα επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στο ετήσιο ετήσιο μεγάλο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Bank of America/Merrill Lynch στις 24 - 26 Σεπτεμβρίου.

Από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Road Show της ΕΧΑΕ, τα επιτελεία των τραπεζών διαπίστωσαν την επιστροφή της αισιοδοξίας για την Ελλάδα αλλά και τις προοπτικές των τραπεζών. Επιπλέον, ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επανεμφάνιση στις συναντήσεις μεγάλων παραδοσιακών επενδυτών που τα τελευταία χρόνια είχαν θέσει στον «πάγο» τη χώρας.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις και που είχαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών με τους διαχειριστές αλλά και στις παρουσιάσεις, στο επίκεντρο βρέθηκαν η οικονομία, οι επενδύσεις και τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες επιδόθηκαν σε μια τρελή «κούρσα», με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Για τον τραπεζικό κλάδο οι διεθνείς διαχειριστές επικέντρωσαν τις ερωτήσεις τους στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στο σχέδιο αντιμετώπισης μέσω των τιτλοποιήσεων που δρομολογεί η κάθε τράπεζα. Και βεβαίως οι fund managers ζήτησαν να ενημερωθούν για το σχέδιο τιτλοποίησης-μαμούθ, ύψους 10-12 δισ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αlpha Βank.

Επίσης, τα τραπεζικά στελέχη ρωτήθηκαν για τη συστημική λύση που έχει έτοιμη η κυβέρνηση και αφορά την κρατική εγγύηση ύψους 9 δισ. ευρώ για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες, με τους εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων να εμφανίζονται θετικοί για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σχεδίου.

Μετά από πολλά χρόνια οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στο θέμα της δανειοδότησης από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών προς τις επιχειρήσεις.

Το «Hercules Project»

Εν τω μεταξύ σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 30 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η οποία αναμένει σύντομα το πράσινο φως από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Hercules Project» είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα σχήμα που αναμένεται να καθαρίσει "κόκκινα" δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Είναι εθελοντικό, αλλά οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες στο Reuters.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία SPVs που θα εκδώσουν ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεση τους τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ