ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 3 Μαρτίου θα γίνει γνωστό εάν η Λαγκάρντ θα παραμείνει ή όχι επικεφαλής του ΔΝΤ

Στις 3 Μαρτίου θα γίνει γνωστό εάν η Λαγκάρντ θα παραμείνει ή όχι επικεφαλής του ΔΝΤ
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από σήμερα έως τις 10 Φεβρουαρίου θα κατατίθενται στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ οι υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η πενταετής θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ ως διευθύνουσας συμβούλου λήγει στις 5 Ιουλίου και η εκτελεστική επιτροπής του ΔΝΤ εκκίνησε χθες τη διαδικασία επιλογής Γενικού Διευθυντή που θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαρτίου.

Η εκτελεστική επιτροπή έχει υιοθετήσει μια ανοιχτή, αξιοκρατική και διαφανή διαδικασία για την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε το 2011. Οι υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ μπορούν να προταθούν, είτε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, είτε από εκτελεστικό διευθυντή το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ανοιχτή σε άλλη μια θητεία στο ΔΝΤ και θεωρείται «φαβορί», με τους περισσότερους να προεξοφλούν την επανεκλογή της.

Η μόνη πιθανή δυσκολία είναι ότι η Λαγκάρντ πρέπει να παρουσιαστεί σε γαλλικό δικαστήριο τον Δεκέμβριο για να δικαστεί με κατηγορίες αμέλειας σχετικά με το ρόλο της στη χορήγηση αποζημίωσης 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών.

Αν ξεπεράσει το σκόπελο αυτό τότε η επανεκλογή της θεωρείται σίγουρη. Η Λαγκάρντ έχει αποφασίσει να εφεσιβάλλει την διαταγή διεξαγωγής δίκης και έχει σε όλου τους τόνους υποστηρίξει ότι έπραξε με γνώμονα το συμφέρον της γαλλικής πολιτείας και υπό πλήρη νομική συμμόρφωση.

Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει δημοσίως ανακοινωμένες άλλες υποψηφιότητες για την ανώτατη θέση του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ