ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις οφειλές στην εφορία

Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις οφειλές στην εφορία
PIXABAY

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν υπερβεί τα 104 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί αλλαγές στην πάγια ρύθμιση χρεών με διπλασιασμό των δόσεων.

Οι τελικές λεπτομέρειες αναμένεται να κλειδώσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς εντός της εβδομάδας, ενώ τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας πάγιας ρύθμισης, η οποία θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους φόρους, θα κινούνται στη λογική της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο σύστημα της πάγιας ρύθμισης θα είναι μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο και παράλληλα θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα προβλέπει διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων, ήτοι για τις τακτικές οφειλές, όπως φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα θα αυξάνεται έως και 24, ενώ για τις έκτακτες οφειλές, όπως φόρο κληρονομιάς, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

Με το νέο σύστημα θα καθοριστεί ελάχιστη μηνιαία δόση στα 15 ευρώ για τους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, ενώ θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, για οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ που θέλουν πάνω από 12 ή 24 δόσεις, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν θα συναρτάται με το εισόδημα του οφειλέτη και όχι με το ύψος της περιουσίας.

Κατά πληροφορίες το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή θα ανέρχεται σε 5% ετησίως, όσο δηλαδή είναι και σήμερα, καθώς το επιτόκιο 3% θα αφορά μόνο στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ