ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan σε Ελλάδα: Τι είπε ο επικεφαλής της στο τετ-α-τετ με Μητσοτάκη

Ψήφος εμπιστοσύνης από JP Morgan σε Ελλάδα: Τι είπε ο επικεφαλής της στο τετ-α-τετ με Μητσοτάκη
ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την εκτίμηση ότι η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε επενδυτικό προορισμό για τα ξένα κεφάλαια εξέφρασε ο επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

To τετ α τετ μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις που αφορούν στην Ελλάδα και η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Creece, ο διευθύνων σύμβουλος τους αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αλλά και στα assets της Ελλάδας, δηλαδή τα ομόλογα και τις μετοχές.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο Dimon ανέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η JP Morgan είναι μεταξύ των αγοραστών ελληνικών ομολόγων, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Ο Dimon συζήτησε με το έλληνα πρωθυπουργό και το σχέδιο της Αθήνας για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Hercules Project» είναι ανάλογο του μοντέλου που ακολουθήθηκε στην Ιταλία και στόχο έχει να βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια μέσω της μεταβίβασής τους σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δις. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας θεωρεί πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα ενισχύσει μεσοπρόθεσμα την κεφαλαιακή βάση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Να σημειωθεί πως η JP Morgan μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ξεκίνησε εκ νέου την κάλυψη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε σχετική της ανάλυση ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο για την πλήρη ανάκαμψη. Όπως αναφέρει η τράπεζα, τα πρώτα βήματα είναι ενθαρρυντικά. Εκτιμά δε ότι η αγορά υποτιμά την κλίμακα της μείωσης των κόκκινων δανείων και το πόσο σύντομα θα μεταφραστεί σε υψηλότερα μεγέθη για τον κλάδο.

Εκτός από τη JP Morgan, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές και με μία ακόμα κορυφαία αμερικανική τράπεζα, την Goldman Sachs, η οποία μάλιστα διοργανώνει εκδήλωση με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ραντεβού με τους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς αφενός μεν να διαφανούν οι προθέσεις των fund managers αναφορικά με τη χώρα μας και τις προοπτικές της και αφετέρου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και να πείσει τους επενδυτές πως αξίζει να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Για τις μέχρι τώρα επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη μίλησε στο δελτίο του CNN Greece ο Δημήτρης Φιλιππίδης, διευθυντής του HELLAS FM στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, υπάρχει θετικό κλίμα για την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και πως στα ραντεβού που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα τα μηνύματα για την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά, με την αξιοπιστία της να έχει ενισχυθεί.



Ο διευθυντής του HELLAS FM έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον κ. Φιλιππίδη να επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα βάλει στο τραπέζι τα εθνικά θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ