ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εφεδρικό» πλάνο για την τόνωση των εσόδων του 2020 έχει η κυβέρνηση

«Εφεδρικό» πλάνο για την τόνωση των εσόδων του 2020 έχει η κυβέρνηση
ΙΝΤΙΜΕ

Αυτούσιο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό 2020 το πακέτο των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Στην αποσαφήνιση αυτή προχώρησε πηγή του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στις σημερινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας πως, εάν χρειαστεί, θα υπάρξει εφεδρεία εσόδων για να κλείσει ένα ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό.

Ειδικότερα, σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2020 η εν λόγω πηγή ανέφερε πως αυτό θα επιτευχθεί και πως ακόμη και εάν οι θεσμοί επιμείνουν πως θα απαιτηθούν παρεμβάσεις για να κλείσει ένα ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό, αυτό θα καλυφθεί χωρίς νέους φόρους ή περικοπές δαπανών. Ενδεικτικά η πηγή ανέφερε ως ένα τέτοιο μέτρο την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών – για το κτίσιμο του αφορολογήτου – από τις οποίες αναμένεται ότι θα υπάρχει σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Κατά τις ίδιες πηγές οι συζητήσεις με τους θεσμούς επικεντρώθηκαν στην εισπραξιμότητα των 120 δόσεων, στο δημοσιονομικό πακέτο του 2020, στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στον προϋπολογισμό στην Υγεία, στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, όπως το σχέδιο «Ηρακλής» και το δαιδαλώδες καθεστώς εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους.

Οι αυριανές συζητήσεις θα περιλαμβάνουν θέματα ενέργειας, αποκρατικοποιήσεων, δημόσιας διοίκησης, ψηφιακής διακυβέρνησης και το απόγευμα θα ακολουθήσει ένας συνολικός γύρος αποτύπωσης της κατάστασης.

«Οι διαπραγματεύσεις πήγαν καλά, θα συνεχίσουμε αύριο», ανέφερε κυβερνητική πηγή, αποσαφηνίζοντας πως αν και η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί αύριο επί αθηναϊκού εδάφους, θα συνεχιστεί εξ αποστάσεως και το πόρισμα των θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση θα συνταχθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ