ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταβός 2016: Περισσότερη Ευρώπη – περισσότερη αλληλεγγύη

Νταβός 2016: Περισσότερη Ευρώπη – περισσότερη αλληλεγγύη
REUTERS/Ruben Sprich

Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για την δημοσιονομική προσαρμογή με μεγάλο κόστος για την ελληνική οικονομία, με απώλεια του 25% του ΑΕΠ της, αλλά και κόστος πολλών κοινωνικών ομάδων, παρατεταμένη ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας, σε πάνελ συζήτησης στο Νταβός για το μέλλον της Ευρώπης, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και η επικεφαλής του ιταλικού συνδέσμου βιομηχανιών Εμα Μαρτσεγκάλια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χρειαζόμαστε και ανάπτυξη, με ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και πολιτικές που θα ξαναχτίζουν το κοινωνικό κράτος. Και πάνω από όλα πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή. Να σταματήσει το καθεστώς της συνεχούς αβεβαιότητας» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αντικατοπτρίζει τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης.

REUTERS/Ruben Sprich

Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας, η Ευρώπη πρέπει να «βάλει μπροστά» την ανάπτυξη συνολικά για να μπορέσει να αμβλύνει τις ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου.

Μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, ενώ μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%

O πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς και δημοσιονομικούς, ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της Ευρωζώνης η οποία δε μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη.

«Πρέπει να βάλουμε κοινούς δημοσιονομικούς και φορολογικούς κανόνες, αλλά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας», τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.

Στην ερώτηση του συντονιστή του πάνελ Ρόμπιν Νίμπλετ, που υπήρξε επικεφαλής του think tank Chatham House, προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε πως η συμμετοχή του είναι σωστή για την Γερμανία, ενώ αποκάλυψε πως ο ίδιος δεν ήταν υπέρ της βοήθειας του Ταμείου στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά τον έπεισε για την αναγκαιότητα αυτή η καγκελάριος Μέρκελ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν βλέπει την αναγκαιότητα ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη, κι ότι οι ήδη υπάρχοντες κανονισμοί είναι αρκετοί και το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμοστούν, λέγοντας «It’s the implementation, stupid», κατά το γνωστό «It’s the economy, stupid» που αποτέλεσε σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον απέναντι στον Τζόρτζ Μπους, φράση που o γερμανός υπουργός είχε πει κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στην Γερμανία.

Εάν κάποιος ζητούσε από την γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας ως προς την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί», ενώ είπε πως είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμώντας πως η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της, ενώ τόνισε πως οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δημιουργούν καθυστερήσεις.

REUTERS/Ruben Sprich

Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε πως υπήρξε συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να μοιραστεί το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω περικοπές συντάξεων.

Τέλος ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η συζήτηση για την Ευρώπη θα πρέπει να φύγει από την πιθανότητα ενός GREXIT, BREXIT και τις διαφωνίες μεταξύ των μελών και να επικεντρωθεί στην μετατροπή της ένωσης σε μια βαθιά δημοκρατική Ευρώπη, με αύξηση προϋπολογισμών, εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων, αύξηση των θέσεων εργασίας, μια Ευρώπη αλληλεγγύης, δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.

Προσφυγικό

Σε σχέση με το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά δύο εκ των τριών κρίσεων που υφίσταται τώρα η Ευρώπη, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

«Στόχος μας είναι να μετατραπεί η χώρα μας από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης», είπε ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό τα γεγονότα που συμβαίνουν στο Αιγαίο, φράση με την οποία στη συνέχεια συμφώνησε ο κ. Σόιμπλε.

Την ίδια στιγμή επανέλαβε τον παραλογισμό, όπως είπε, δυο χωρών – της Ελλάδας και της Τουρκίας – να διαθέτουν τα τεχνολογικά και στρατιωτικά μέσα ώστε να ελέγχουν ο ένας τον άλλο και να αφήνουν τους διακινητές να δρουν ανενόχλητοι.

Κριτική άσκησε και στην Ε.Ε. σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει για την επίλυση της κρίσης.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ευρώπη, αλλά πρέπει να αποφασίσει με ποια στρατηγική θα κινηθεί: με τη λογική ότι ο καθένας θα λύσει το πρόβλημα μόνος του ή το ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση που μας απασχολεί όλους;» αναρωτήθηκε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι α λα κάρτ, όλοι να μοιραζόμαστε τα οφέλη αλλά τις υποχρεώσεις να τις έχουν μόνο όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα το έχουν οι χώρες προέλευσης και προορισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Τέλος, κατέληξε ότι χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία και τα ελληνικά νησιά προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. κι όχι μόνο προς κάποιες, για να σταματήσει η διακίνηση των προσφύγων γιατί έτσι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες θα αντιληφθούν ότι υπάρχει ένας δίκαιος και νόμιμος τρόπος μετακίνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ