ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέζουν οι τράπεζες για απαλλαγή των πωλήσεων δανείων από τον ΦΠΑ

Πιέζουν οι τράπεζες για απαλλαγή των πωλήσεων δανείων από τον ΦΠΑ
Pixabay

Νέες κρούσεις για απαλλαγή των μεταβιβάσεων «κόκκινων» δανείων από τον ΦΠΑ έχει δεχθεί το οικονομικό επιτελείο από funds και τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της προσπάθειας αυτής πρωτοστατεί η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ηγεσία της οποίας θέτει διαρκώς την τελευταία τριετία το ζήτημα στους θεσμούς και ασκεί πιέσεις στα συναρμόδια υπουργεία.

Να σημειωθεί πως η απαλλαγή των εν λόγω συναλλαγών από το ΦΠΑ δεν είναι απλή υπόθεση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η εξαίρεση αυτή επιτρέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία για το ΦΠΑ, αλλά και από το νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων. Είναι ενδεικτικό πως στην Ισπανία, μια χώρα που οι πωλήσεις ενυπόθηκων και μη «κόκκινων» δανείων έχουν εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία, οι μεταβιβάσεις δανείων δεν απαλλάσσονται του ΦΠΑ.

Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνον τεχνικό, αλλά και πολιτικό. Πολλοί στην κυβέρνηση θεωρούν πολιτικά απαράδεκτο την ίδια στιγμή που έχει καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά να απαλλάσσονται από το ΦΠΑ τα «funds όρνεα» και να διευκολύνονται οι σχετικές μεταβιβάσεις.

Υπηρεσιακές πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως αν και η μεμονομένη μεταβίβαση ενός εκάστου δανείου είτε στην πρωτογενή είτε στη δευτερογενή αγορά επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, οι μαζικές πωλήσεις δανείων για τις τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων δεν επιβαρύνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ