ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσοδα 200 εκατ. ευρώ ετησίως για το Δημόσιο από τα «κόκκινα» δάνεια

Έσοδα 200 εκατ. ευρώ ετησίως για το Δημόσιο από τα «κόκκινα» δάνεια
INTIME/ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ ετησίως θα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία την επομένη δεκαετία από την προμήθεια – επιτόκιο που θα καταβάλουν οι τράπεζες στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του μηχανισμού εγγυοδοσίας για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Το νομοσχέδιο για το Σχήμα Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme- ASP) που καταρτίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεώργιος Ζαββός, και το επιτελείο του θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο βασικός κορμός του σχεδίου παρουσιάσθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο κ. Ζαββός και οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Το Asset Protection Scheme θα επιτρέψει στις τράπεζες να εκδώσουν ομόλογα διαφορετικής διαβάθμισης (senior, mezzanine και junior), ανάλογα με το ρίσκο κάθε χαρτοφυλακίου δανείων που ενσωματώνεται σε κάθε τίτλο και να τα πωλήσουν σε επενδυτές. Σύμφωνα με το σενάριο που παρουσιάσθηκε στους τραπεζίτες, το Δημόσιο θα χορηγήσει εγγυήσεις 9,5 δισ. ευρώ μόνο στα senior bonds, για να καλύψει συνολικά χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Αλλά αυτές οι εγγυήσεις θα χορηγηθούν έναντι προμήθειας – επιτοκίου που θα ξεκινά από 2% και που θα προσαυξάνεται (step up) σε ετήσια βάση. Αυτό αποφασίσθηκε αφενός προκειμένου να έχουν οι τράπεζες κίνητρο να τρέξουν γρήγορα τη διαδικασία, αφετέρου ώστε να καλυφθεί ενδεχόμενο κόστος σε περίπτωση κατάπτωσης μέρους της εγγύησης.

Τα χαρτοφυλάκια δανείων με τα οποία θα «ταυτιστούν» τα senior bonds είναι πολλάκις ελεγμένα και θεωρούνται μη επισφαλή. Ωστόσο, ακόμη και στο ακραίο σενάριο που το 20% των εγγυήσεων που θα είναι συνδεδεμένα με αυτά τα ομόλογα καταπέσει μέσα στη δεκαετή διάρκεια λειτουργίας του Asset Protection Scheme, η συνολική απώλεια για το Δημόσιο θα είναι 1,8 δισ. ευρώ και θα υπερκαλυφθεί από τα συνολικά έσοδα που θα εισφέρουν οι τράπεζες και τα οποία θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί φέρονται να επικροτούν αυτό το μηχανισμό που περιλαμβάνει την κλιμακωτή προμήθεια και θεωρούν πως το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι λειτουργικό και συμβατό με την αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ