ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Φοροαπαλλαγή «έκπληξη» - Πώς να πληρώσετε λιγότερα

Ακίνητα: Φοροαπαλλαγή «έκπληξη» - Πώς να πληρώσετε λιγότερα
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι φορολογούμενοι που προχωρούν στην επισκευή ή ανακαίνιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν από το 2020 έκπτωση φόρου 40% για τα ποσά που θα δαπανούν.

Το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σημαντικό, καθώς με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα δουν μειωμένο τον φόρο που θα καλούνται να πληρώνουν για τα εισοδήματά τους. Πολλοί θα εισπράττουν επιστροφή φόρου σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος εισοδήματος.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 40.000 ευρώ προχωρά σε εργασίες επισκευής και ανακαίνισης της κατοικίας του. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 12.000 ευρώ. Το 40% της δαπάνης ή πιο συγκεκριμένα 4.800 ευρώ θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημά του.

Υπάρχει, όμως, μια προϋπόθεση. Για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου θα πρέπει να ζητήσει και να λάβει φορολογικά παραστατικά, όπως αποδείξεις και τιμολόγια, από τους τεχνικούς που θα πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες στο ακίνητό του, καθώς και από τις επιχειρήσεις που θα προμηθευτεί τα οικοδομικά υλικά.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς η καθιέρωση της συγκεκριμένης έκπτωσης συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με τη διαφορά ότι οι ιδιοκτήτες ακίνητων είχαν προτείνει το 40% της έκπτωσης φόρου για τις δαπάνες αναβάθμισης και επισκευής των ακινήτων να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον φορολογούμενο για εξόφληση φορολογικών του υποχρεώσεων π.χ. για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για άλλες οφειλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ