ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: To ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

Λαγκάρντ: To ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα
H Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Αλέξης Τσίπρας

Ούτε βήμα δεν έκανε πίσω η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τις διακηρυγμένες θέσεις του Ταμείου για ισχυρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα με αιχμή το ασφαλιστικό, αλλά και για την ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Αναφερόμενος στη συνάντηση εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε τα εξής:

«Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

»Η Γενική Διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός αξιόπιστου και ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρή οικονομική πολιτική, αν μη τι άλλο μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος είναι σε μια συνεχή πτωτική πορεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει περαιτέρω αλλαγές στην ελληνική αγορά εργασίας που θα προσδώσουν πρόσθετη ευελιξία. Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και την Παγκόσμια Τράπεζα , ωστόσο το ΔΝΤ εμφανίζεται να προτίθεται να εξειδικεύσει επί ελληνικού εδάφους αυτές τις παρεμβάσεις στο εργασιακό.

Τι λέει το Μαξίμου

Το Γραφείο Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε στο Νταβός κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

»Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.

»Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

»Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

»Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.

»Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ