ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το νομοσχέδιο για την «εθελοντική» αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Έρχεται το νομοσχέδιο για την «εθελοντική» αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Καθοριστικό βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα είναι η κατάθεση μέσα στις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «αυτοκαταγγελία», το οποίο θα καλλιεργήσει το έδαφος για την ομαλή εισαγωγή του περιουσιολογίου.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως το νομοσχέδιο για την «εθελοντική» δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων τα οποία διατηρούν οι φορολογούμενοι σε εγχώριες τράπεζες ή σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού είναι σχεδόν έτοιμο και απομένουν τεχνικής φύσεως θέματα για να κατατεθεί στη Βουλή.

Η κυβέρνηση θα ενημερώσει σχετικά τους θεσμούς πριν το εισάγει προς ψήφιση, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση και με το νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, καθώς αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου απαιτούν ειδικές διαδικασίες εφαρμογής και εγκυκλίους από τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Η «ωριμότητα» της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας που είχε εξαγγελθεί αρχικά επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη καταδεικνύεται από το ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε σχετικά την Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντηση που είχαν χθες στο Νταβός. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει μέσω φόρων σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια.

Πιο απλά η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου. Έτσι, οι φορολογούμενοι αναμένεται να αποφύγουν να επιλέξουν το 2014 ή το 2015, καθώς ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν τότε στο 42% και να προτιμήσουν το 2009, όταν και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ανερχόταν στο 40%.

Βάσει των ιδίων διατάξεων, όσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό και τα επενδύσουν θα έχουν έκπτωση φόρου (από 20% έως 70%). Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν: 70% εφόσον το κεφάλαιο τοποθετηθεί σε ομόλογα ή έντοκα, 60% στην περίπτωση που τα κεφάλαια τοποθετηθούν για σύσταση εταιρείας ή τοποθετηθούν σε εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα, κ.α..

Όσοι φορολογούμενοι νομιμοποιήσουν τα κεφάλαια, αλλά τα διατηρήσουν στο εξωτερικό δεν θα έχουν καμία έκπτωση επί του φόρου, αλλά μόνον από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ