ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα Δάνεια: «Πυρετός» διαπραγματεύσεων για τo ασφάλιστρο κινδύνου και τις κρατικές εγγυήσεις

Κόκκινα Δάνεια: «Πυρετός» διαπραγματεύσεων για τo ασφάλιστρο κινδύνου και τις κρατικές εγγυήσεις
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

«Πυρετός» διαπραγματεύσεων είναι σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το ασφάλιστρο κινδύνου του σχεδίου «Ηρακλής», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων κατά 30 δισ. ευρώ, χορηγώντας εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 9 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες δεν είναι ικανοποιημένες με το λογιστικό χειρισμό του ασφαλίστρου κινδύνου που θα πρέπει να καταβάλουν στο Δημόσιο σε ετήσια βάση για τις εγγυήσεις που θα τους παρέχει στη βάση του σχεδίου (Asset Protection Scheme). Αυτό το ασφάλιστρο (προμήθεια) θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως και στο δεκαετή βίο του προγράμματος θα φθάσει στα 2 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες ζητούν τροποποίηση του σχεδίου, ώστε να μην αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της δεκαετίας, κάτι που είναι όμως αρκετά δύσκολο, καθώς ως πρόβλεψη βρίσκεται στο πυρήνα του σχεδίου που έχει στείλει η κυβέρνηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Αυτό το σχέδιο άλλωστε εκθειάστηκε από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό να λαμβάνουν τους επαίνους.

Το θέμα του ασφαλίστρου κινδύνου θα συζητηθεί σήμερα σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η JP Morgan που λειτουργεί ως ο σύμβουλος του Δημοσίου για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» είχε το προηγούμενο διάστημα παράσχει αναλυτική ενημέρωση στα πιστωτικά ιδρύματα για το Asset Protection Scheme και είχε ενσωματώσει μεγάλο μέρος των παρατηρήσεων τους στο τελικό σχέδιο που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς στη φάση αυτή να εγερθεί κανένα θέμα λογιστικής απεικόνισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ