ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» ένα δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό βλέπουν οι θεσμοί

«Τρύπα» ένα δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό βλέπουν οι θεσμοί
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Petr David Josek)

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2020. Και μπορεί από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής σιγήν ιχθύος για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία με την Αθήνα.

Όπως επεσήμανε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα με βάση ενδιάμεση έκθεση των θεσμών, μετά την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Η έκθεση ήταν καταρχήν θετική, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος εντοπίζεται ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 1 δισ. ευρώ για το 2020 το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα.

Στην ερώτηση εάν η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να επιτευχθεί τώρα ή μέχρι το τέλος του έτους, απάντησε ότι η Ελλάδα κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού με την κάλυψη του κενού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να το υποβάλει και στην Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι αξιωματούχο το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι αυτό προβλέπεται να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 4 Δεκεμβρίου. Και αυτό, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η 4η μεταμνημονιακή εποπτεία από τη νέα Κομισιόν, που αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Αναφορικά με την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα, με τη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, υπεθυμίζοντας ότι για κάποια κράτη-μέλη θα απαιτηθεί έγκριση των κοινοβουλίων.

Πάντως οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς, συνεχίζονται μέσω mail και τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού το συντομότερο δυνατό. Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ