ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνητικές διευκρινίσεις για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών

Κυβερνητικές διευκρινίσεις για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέντευξη Τύπου για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών και για την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσουν σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γεώργιος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέντευξη τύπου θα ανακοινωθεί πως η κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα υπολογίζεται με βάση το 70% και όχι το 80% του εισοδήματος του ανειδίκευτου εργάτη.

Απλά αυτό συνεπάγεται πως η εισφορά θα υπολογίζεται σε μηνιαίο εισόδημα 410 ευρώ και όχι 468 ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέρχεται στα 82 ευρώ το μήνα και όχι στα 93,6 ευρώ.

Θα καταδειχθεί ακόμη η διάθεση της κυβέρνησης να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στον ΟΓΑ, όταν ενταχθεί στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αυτό άλλωστε ήταν αρχική σκέψη της κυβέρνησης και είχε προβλεφθεί και στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

Δεν είναι ωστόσο καθόλου βέβαιο ότι θα το αποδεχθούν οι δανειστές, οι οποίοι χθες έδειξαν πως δεν πιστεύουν πως οι κυβερνητικές προτάσεις γεννούν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που επιθυμούν εκείνοι ειδικά για την περίοδο 2016-2019.

Ουσιαστικά αμφισβητούν την κυβερνητική θέση ότι μέσα από τις αυξήσεις εισφορών θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα. Στη βάση αυτή εξέφρασαν αντιρρήσεις για τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, ειδικά για τα ποσοστά που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και λίγα ένσημα, ενώ έδειξαν πως ζητούν εξοικονόμηση και με μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ