ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρκετά σίγουρος ότι μπορεί να επιτευχτεί σύντομα συμφωνία για την αξιολόγηση ο Ντράγκι

Αρκετά σίγουρος ότι μπορεί να επιτευχτεί σύντομα συμφωνία για την αξιολόγηση ο Ντράγκι

Στην ανάγκη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση να είναι βιώσιμη αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από το Νταβός της Ελβετίας, λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από ό, τι τον περασμένο Ιούνιο και αναγνώρισε πως η ελληνική κυβερνητική έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στη δημοσιονομική μεταρρύθμιση.

Ο ίδιος δήλωσε «αρκετά σίγουρος» ότι μπορεί να επιτευχτεί σύντομα συμφωνία για την αξιολόγηση, κάτι που επίμονα ζητά η ελληνική πλευρά, ωστόσο και αυτός επεσήμανε – μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα πρέπει να είναι βιώσιμη.

Τέλος, τόνισε πως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλό, δείχνοντας πως η ΕΚΤ στα πλαίσια των θεσμών θα πιέσει πρόσθετα για τη διευθέτηση του σχετικού ζητήματος.

Πέραν της Ελλάδας ο Ντράγκι τόνισε πως το πετρέλαιο και η κατάσταση σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές, ωστόσο υποστήριξε πως η ΕΚΤ έχει αφθονία μέσων και αποφασιστικότητα, βούληση και ικανότητα για να ελέγχει την κατάσταση.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ εκτελέστηκε «άψογα» και πως σηματοδότησε τη βελτίωση της οικονομίας.

Τέλος, σε ότι αφορά το προσφυγικό είπε πως αποτελεί πρόκληση αλλά και ευκαιρία για την Ευρώπη, όμως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς το πόσο θα χρειαστεί για να μετατραπεί η πρόκληση σε ευκαιρία.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Ντράγκι

Σ'υμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε "απόλυτη συμφωνία στην εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ