ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Πέντε διευκολύνσεις – Δεκτές εκπρόθεσμες δηλώσεις και δόσεις

Κτηματολόγιο: Πέντε διευκολύνσεις – Δεκτές εκπρόθεσμες δηλώσεις και δόσεις
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Οι πολίτες που επιθυμούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, μπορούν να κλείσουν «ραντεβού» με την υπηρεσία ακόμη και όταν θα έχει παρέλθει η ημερομηνία των δηλώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως σήμερα το ποσοστό υποβολών έχει αυξηθεί κατά 60% στις περιοχές όπου η διορία έληξε τον Σεπτέμβριο. Αυτό αποτελεί δείγμα ότι δεν θα δοθούν περαιτέρω πιστώσεις χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το Κτηματολόγιο επιτρέπει την πληρωμή του τέλους μέσω πιστωτικής κάρτας, ενώ παρέχονται από τα ανάδοχα σχήματα δωρεάν δικηγόροι και τοπογράφοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης.

Όσοι δεν κατάφερνα να ολοκληρώσουν την κτηματογράφηση εγκαίρως, δεν χάνουν αυτομάτως την περιουσία τους, αλλά μπαίνουν σε μία δύσκολη διαδικασία. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουν – π.χ. να τη μεταβιβάσουν – ενώ δεν αποκλείονται και οι δικαστικές περιπέτειες. Ταυτόχρονα, στις αρχές του έτους πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα, κάτι που θα φέρει και αυξημένο κόστος.

Όπως προκύπτει από τη διαδικασία κτηματογράφησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατ. συνολικά δικαιώματα στην Ελλάδα έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 12,9 εκατ. (33%), είναι σε εξέλιξη 22,7 εκατ. (58%), εκκρεμούν 2,7 εκατ. (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, ενώ πρέπει να ενσωματωθούν ακόμα 0,8 εκατ. (2%) από ειδικές περιπτώσεις.

Η διαδικασία έχε ήδη ολοκληρωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες: Πιερίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Κορινθίας, Λάρισας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου. Σε αυτές τις περιοχές, το ποσοστό δηλώσεων ξεπερνά τον τεχνικό και συμβατικό στόχο του 55% που εξαρχής είχε τεθεί με τους αναδόχους, με την τελευταία ενσωμάτωση στοιχείων να δείχνει πως το συνολικό ποσοστό φτάνει στο 57% και αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το 63% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Μάλιστα, σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ποσοστό δηλώσεων φτάνει στο 75% και θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη και το 85% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης». Σημειώνεται ότι η κτηματογράφηση στις συγκεκριμένες περιοχές συνεχίζεται για ακόμη δύο εβδομάδες για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους κτηματογραφικά γραφεία.

«Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων», αναφέρει το Κτηματολόγιο.

Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, στον οποίο θα αποτυπώνονται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και, φυσικά, τα όρια των οικοπέδων.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, προσφέρονται ορισμένα δέλεαρ

  1. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
  2. Παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό κ.λπ.
  3. Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
  4. Υπάρχει η δυνατότητα χρήσης δωρεάν υπηρεσίας για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω κινητού τηλεφώνου.
  5. Παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του παγίου τέλους με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ