ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2020 πρέπει να είναι αξιόπιστος

Μοσκοβισί: Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2020 πρέπει να είναι αξιόπιστος
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Περιθώριο 11 ημερών έχει η κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2020 που θα διασφαλίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Αθήνα ο απερχόμενος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί αναγνώρισε πως κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν ακόμη γεφυρώσει τις διαφορές τους για το δημοσιονομικό κενό του 2020, το οποίο δεν προσδιόρισε παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Όπως είπε, ημέρα με την ημέρα τα μεγέθη αλλάζουν και αυτό που έχει σημασία στις 15 Οκτωβρίου, όταν και η Ελλάδα υποβάλει το προσχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιόν, να έχει εξαλειφτεί το κενό.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού θα αποφασιστούν από την Ελλάδα, ωστόσο επανειλημμένα τόνισε πως ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι αξιόπιστος.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί άφησε να εννοηθεί πως εάν η Ελλάδα πιάσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020, τότε θα μπορούσε να ανοίξει η συζήτηση για μείωση των στόχων για το πλεόνασμα από το 2021.

«Το 3,5% δεν μπορεί να ισχύσει στο διηνεκές. Προοδευτικά πρέπει να φτάσουμε σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί», είπε.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν ήδη ξεκινήσει τεχνικές συζητήσεις για τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα SMPs και ANFAs, στη βάση των ελληνικών προτάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ