ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντός του 2019

Έρχεται νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντός του 2019
ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τομές στο ασφαλιστικό σύστημα προωθεί το υπουργείο Εργασίας, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, καθώς και τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων. Πρόκειται για αλλαγές που θα περιληφθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας εντός του έτους.

Το «κλειδί» του νέου συστήματος βρίσκεται στο ότι οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συντάξεων, αλλά θα κεφαλαιοποιούνται στον ατομικό κουμπαρά του κάθε ασφαλισμένου.

Το νέο μοντέλο θα αφορά μόνο στους ασφαλισμένους που θα εισαχθούν στην αγορά εργασίας από την 1/1/2021 και μετά. Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι παλαιοί ασφαλισμένοι, δεν θα υποστούν καμία μεταβολή. Για τους νέους ασφαλισμένους δημιουργείται ένας προσωπικός ασφαλιστικός κουμπαράς, στον οποίο θα καταλήγουν οι εισφορές που θα καταβάλλουν σε μηνιαία βάση.

Ο κουμπαράς αυτός θα μπορεί να «σπάει» όποτε εκείνοι το επιθυμούν και όχι μόνο όταν συμπληρώνουν τις ηλικιακές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την κύρια σύνταξη. Πιθανότατα να υπάρξει ένα εύρος ως προς το όριο ηλικίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε ασφαλισμένο να κάνει χρήση του «κουμπαρά» του, όταν ο ίδιος το επιθυμεί.

Παράλληλα, σχεδιάζεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των εισφορών που καθιέρωσε ο νόμος Κατρούγκαλου, βάσει του οποίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν εισφορές από το 2017 με βάση το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία, αρχικά του προπροηγούμενου έτους και ακολούθως του προηγούμενου.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από τη φορολογική βάση, η κατάργηση της ρύθμισης με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς και η μείωση του ανώτατου πλαφόν που ισχύει σήμερα για το ασφαλιστέο εισόδημα και θέσπιση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ