ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντικειμενικές αξίες: Οι αλλαγές που φέρνει ο προϋπολογισμός – Πού έρχονται αυξήσεις

Αντικειμενικές αξίες: Οι αλλαγές που φέρνει ο προϋπολογισμός – Πού έρχονται αυξήσεις
ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/INTIME

O χάρτης της κτηματαγοράς, αλλά και το ύψος των φόρων στην ακίνητη περιουσία, αλλάζουν με την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, τις νέες τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα. 

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας όπου τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη.

Κατά την κυβέρνηση, «η παρέμβαση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακινήτων». Με αυτή την κίνηση το υπουργείο φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία της 142 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Το σχέδιο για τις τιμές των ακινήτων, όπως περιγράφεται συνοπτικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020, προβλέπει τα εξής:

  1. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι οι πρώτες στις οποίες θα υπάρξει αύξηση των τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με τα «Νέα», oι διαφορές που παρατηρούνται στην παρούσα φάση μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις στις εξής περιοχές: Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα και Χίλτον

Η ίδια πηγή σημειώνει πως οι τιμές πώλησης των κατοικιών καταγράφουν αύξηση πάνω από 30%.Αυξήσεις αναμένονται και στις εξής περιοχές: Μαρούσι, Ελληνικό, Χαλάνδρι, Γλυφάδα και Πειραιάς.

  1. Επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Σήμερα περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ