ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια

Προς επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών στα διοικητικά δικαστήρια
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έσοδα 50 εκατ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση το 2020 από την επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ωστόσο, ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος δεδομένου του μεγάλου όγκου υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και οι οποίες ξεπερνούν σήμερα τις 175.000, αλλά και δεδομένου ότι η διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής δεν λειτουργεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει ότι ο φορολογούμενος, εφόσον αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί σε βάρος του από την εφορία (π.χ. πράξη επιβολής προστίμου, πράξη διοικητικού προσδιορισμού οποιουδήποτε φόρου κ.λπ.), έχει την υποχρέωση να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης αυτής στο πλαίσιο ειδικής διοικητικής διαδικασίας από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, πριν η υπόθεση του κριθεί τελεσίδικα στα διοικητικά δικαστήρια.

Αν και η ενδικοφανής προσφυγή είναι μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης μιας φορολογικής διαφοράς, ωστόσο στην πράξη δεν λειτουργεί ως ένα εργαλείο που θα τροποποιήσει ή θα ακυρώσει μια καταλογιστική πράξη, εφόσον κριθούν επαρκείς οι ισχυρισμοί του φορολογουμένου, αλλά ως στάδιο προετοιμασίας της δικαστικής προσφυγής.

Με απλά λογία, η ενδικοφανής προσφυγή έχει πλέον χάσει το «βηματισμό» της. Οι υποθέσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι ελάχιστος και οι υπάλληλοι δεν επαρκούν για την μελέτη τους. Έτσι, συνεχίζεται η συσσώρευση υποθέσεων ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, η εκδίκαση των οποίων είναι χρονοβόρα, με ότι αυτό συνεπάγεται αφενός για το φορολογούμενο και αφετέρου για την ΑΑΔΕ.

Η επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια θα σήμαινε περισσότερους διακανονισμούς στο πλαίσιο της εξωδικαστικής διαδικασίας, κάτι που δεν ακόμη δεν έχει γίνει εμφανές πώς θα το πετύχει η κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ