ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζαββός: Στη Βουλή έως το τέλος Οκτωβρίου το σχέδιο «Ηρακλής»

Ζαββός: Στη Βουλή έως το τέλος Οκτωβρίου το σχέδιο «Ηρακλής»
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί στην Βουλή το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φέρει την ονομασία «Ηρακλής». Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός, ο οποίος τόνισε ότι από την ψήφιση του νομοσχεδίου οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία 18 μηνών προκειμένου να ενταχθούν στο σχήμα.

Ο κ. Ζαββός ανέφερε πως μετά από χρόνια τοξικής άπνοιας, στα οποία το τραπεζικό σύστημα έτρεχε με ταχύτητα αδράνειας, με το σχέδιο «Ηρακλής» επιτυγχάνεται μια συστημική λύση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως αν και σε πρώτη φάση θα υπαχθούν στο σχήμα κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δεν θα εφησυχάσει «διότι ο πρωθυπουργός ζητάει να πάμε σε μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων».

Ο κ. Ζαββός ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο «δεν χτυπάει το buffer, δεν χτυπάει στο χρέος και δεν χτυπάει το έλλειμμα».

Όπως τόνισε, οι τράπεζες είναι ενήμερες για όλες τις πτυχές του σχεδίου και ότι το ποσό των παρεχομένων κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ προέκυψε μετά από τις συζητήσεις και τις δεσμεύσεις που αυτές ανέλαβαν για τις τιτλοποιήσεις.«Είπαμε στις τράπεζες ότι μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις με τα λεφτά των φορολογουμένων πρέπει το τραπεζικό σύστημα να γίνει αξιόπιστο και κερδοφόρο», σημειωσε.

Κατά τον κ. Ζαββό, οι τράπεζες εν όψει stress test έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν ταχύτατα στην υιοθέτηση του σχεδίου. Στο σημείο αυτό τόνισε πως η υπαγωγή στον «Ηρακλή» θα είναι εθελούσια. Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως διάφορες διαρροές των προηγούμενων ημερών που ανέφεραν πως οι προμήθειες θα είναι εμπροστοβαρείς δεν ευσταθούν. «Όσοι διέρρευσαν ότι οι προμήθειες θα είναι εμπροσθοβαρείς μάλλον θέλουν να παίξουν με το χρηματιστήριο», είπε και αποσαφήνισε πως οι προμήθειες θα δίνονται ανά έτος, χωρίς αναβολές, και πως με τα σημερινά δεδομένα θα είναι κάτω από 180 μονάδες βάσης (1,8%).

Ερωτηθείς για το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια ο υφυπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί πως δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να γίνει αξιόπιστο και ανταγωνιστικό, καθώς τότε και μόνο τότε, θα πάρει η χώρα το investment grade.

«Ό,τι έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος», είπε.

Τέλος, αποκάλυψε ότι μαζί με το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» θα κατατεθεί και η μεταρρύθμιση για την κεφαλαιαγορά, η οποία θα επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και θα ενισχύει την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ