ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας: Τι προβλέπει η μερική συμφωνία

Προς ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας: Τι προβλέπει η μερική συμφωνία
AP Photo/Susan Walsh

Σε νέα φάση εισέρχεται η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, την επομένη της ανακοίνωσης της πρώτης φάσης μιας συμφωνίας που τερματίζει αρχικά τον εμπορικό πόλεμο που μαινόταν μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Η συμφωνία θα καλύπτει θέματα γεωργίας, νομισματικής πολιτικής αλλά και κάποιες πλευρές της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα αποτελεί μάλιστα το μεγαλύτερο βήμα που έχουν κάνει οι δύο χώρες τους τελευταίους 18 μήνες για να βάλουν ένα τέλος στην εκατέρωθεν επιβολή επιπρόσθετων δασμών που συντηρεί ένα κλίμα ανησυχίας στις διεθνείς χρηματαγορές, επιβραδύνοντας παράλληλα την παγκόσμια ανάπτυξη.

Όπως σημειώνει το Bloomberg σε τηλεγράφημά του, οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε μερική συμφωνία για τα θέματα εμπορίου, η οποία είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα είδος ανακωχής μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, το Πεκίνο φαίνεται ότι είναι διατεθειμένο να προβεί σε κάποιες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ αναφορικά με τα αγροτικά προϊόντα και οι ΗΠΑ στον αντίποδα θα συνομολογήσουν σε άρση κάποιων δασμών που ίσως εμπεριέχουν και τις τεχνολογικές εταιρείες. Ενώ διαφαίνεται ότι θα καθυστερήσουν και την επιβολή δασμών που ήταν προγραμματισμένο να επιβληθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς η συμφωνία θα βρίσκεται σε φάση οριστικοποίησης.

Η μερική συμφωνία θα υπογραφεί από τους προέδρους των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα, πιθανότατα σε Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβριο στη Χιλή.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg- ότι παρά το γεγονός ότι η μερική αυτή συμφωνία θα επιλύσει μερικά βραχυχρόνια ζητήματα εμπορικής φύσεως μεταξύ των δυο χωρών, πολλά από τα ακανθώδη θέματα διαφωνιών παραμένουν δυσεπίλυτα.

Οι στόχοι των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό τον εμπορικό πόλεμο επικεντρώνονται γύρω από κατηγορίες προς το Πεκίνο σχετικό με κλοπή πνευματικής περιουσίας και με παράπονα σχετικά με τις κινεζικές βιομηχανικές επιδοτήσεις.

Ο Κινέζος πρόεδρος σε επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ -την οποία ο Λευκός Οίκος δημοσιοποίησε την Παρασκευή- του επισήμανε ότι είναι σημαντικό οι χώρες να εργαστούν μαζί για να μετριάσουν η μια πλευρά τις ανησυχίες της άλλης.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι διαπραγματευτές από τις δυο μεριές έκαναν προσπάθειες προς την κατεύθυνση μιας τελικής συμφωνίας, αλλά δεν έκαναν ξεκάθαρα λόγο για επίτευξη συμφωνίας μετά το αποτέλεσμα των συζητήσεων της Παρασκευής.

Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι το Πεκίνο θέλει να διατηρήσει χαμηλά τις προσδοκίες σε πρώτη φάση.

Αλλά και ο Σκοτ Κένεντι, ειδικός σε θέματα εμπορίου με την Κίνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον είναι επιφυλακτικός.

«Εάν δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ένα κείμενο, αυτό πρέπει να σημαίνει ότι δεν έχουν τελειώσει. Το να εύχεται κανείς μια συμφωνία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κλείστηκε. Δεν είναι μια καθαρή συμφωνία».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να δείξει στους αγρότες σε πολιτικά κρίσιμες πολιτείες ότι προστατεύει τα συμφέροντά τους επιδοκίμασε την Κίνα που συμφώνησε στην αγορά αγροτικών προϊόντων ύψους έως 50 δισεκ. δολαρίων. Ωστόσο, ο ίδιος διατήρησε τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο πάντως, η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ έφερε χαμόγελα ικανοποίησης από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Μετά από όσα έχουν θυσιαστεί, οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα συμβιβαστούν σε τίποτα λιγότερο από μια ολοκληρωμένη και δίκαιη συμφωνία με την Κίνα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Τσακ Γκράσλι.

Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνετο αυτή η εξέλιξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αύξαναν την Τρίτη τους δασμούς σε περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια των κινεζικών εισαγωγών σε ποσοστό 30% αντί για 25%. Η απειλή αυτή για την φορολογία των εισαγωγών θα επηρέαζε και τον μέσο Αμερικανό καταναλωτή ο οποίος θα δυσκολευόταν ενόψει μάλιστα και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Πέρα από αυτό, η πιθανότητα να έμπαινε η αμερικανική οικονομία το 2020 σε κατάσταση ύφεσης έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ