ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκλίνουν κυβέρνηση και θεσμοί για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020

Συγκλίνουν κυβέρνηση και θεσμοί για το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την Τρίτη η κυβέρνηση θα αποστείλει στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, με τους θεσμούς να φέρονται να αποδέχονται τις βασικές παραδοχές του.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να συμφωνούν πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,56% το 2020 θα επιτευχθεί και πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Αν και οι θεσμοί προέβλεπαν αρχικά «τρύπα» της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως έχουν υπαναχωρήσει έναντι της εκτίμησης αυτής.

Σε αυτό έχει συμβάλει η διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου αναφορικά με το καθεστώς αδειοδότησης ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Να σημειωθεί πως τα προβλεπόμενα έσοδα από τις νέες άδειες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών προβλέπονται στα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού που έβλεπαν οι θεσμοί.

Θετική συνεισφορά στα έσοδα θα έχει και η ρύθμιση των 120 δόσεων. Αρχικά οι θεσμοί θεωρούσαν πως η ρύθμιση θα έχει αρνητική επιδράσει στα έσοδα, πλέον δέχονται πως η ρύθμιση θα εισφέρει θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσει αύριο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, από τα οποία θα προκύψει μια πιο καθαρή εικόνα για το που βρισκόμαστε και κυρίως πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ