ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βρίσκουν κυβέρνηση - θεσμοί, στα 100 εκατ. το «κενό»

Τα βρίσκουν κυβέρνηση - θεσμοί, στα 100 εκατ. το «κενό»
ΙΝΤΙΜΕ / EUROPEAN UNION

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι συζητήσεις με τους θεσμούς, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως το κενό έχει περιοριστεί στα 100 με 150 εκατ. ευρώ και επομένως η συμφωνία των δυο πλευρών θεωρείται δεδομένη. Αύριο η κυβέρνηση θα αποστείλει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή επικρατεί αισιοδοξία μετά την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο αλλά και το αρνητικό επιτόκιο που πέτυχε για πρώτη φορά η Ελλάδα στην έκδοση εντόκων γραμματίων.

Επίσης ιδιαιτέρως ικανοποιητική κρίνεται η πορεία των εσόδων τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες σημείωσαν σημαντική υπέρβαση το Σεπτέμβριο που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο ενισχύθηκαν κατά 290 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο κατά 192 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τους στόχους.
Η παραπάνω εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για νέο κύκλο σημαντικών παροχών από την κυβέρνηση και καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Υπό αυτές τις συνθήκες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς επί του ελληνικού προϋπολογισμού, καθώς παραμένει ο στόχος να εξαλειφθεί κάθε διαφορά μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών οι συζητήσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε καλό δρόμο, με τους θεσμούς να μην εκφράζουν αντιρρήσεις ούτε για το κόστος των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ούτε για το στόχο για την ανάπτυξη, ο οποίος έχει τεθεί στο 2,8%.

Το μόνο που χωρίζει στην παρούσα φάση Αθήνα και θεσμούς είναι οι διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τα «αντίμετρα» που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και επί αυτού του θέματος υπάρχει πρόοδος. Φαίνεται λοιπόν πως μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό που έβλεπαν μέχρι πρότινος οι θεσμοί. Πληροφορίες πάντως υποστηρίζουν πως πλέον το κενό έχει περιοριστεί σε κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως Αθήνα και θεσμοί βρήκαν σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα τη χρυσή τομή.

Σημειώνεται πως η καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία είναι η 20η Νοεμβρίου, καθώς τότε θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα πορίσματα για τον προϋπολογισμό αλλά και για την τέταρτη αξιολόγηση για να εξετασθούν στο Eurogroup του 4ης Δεκεμβρίου.

Κρίσιμες επαφές

Εκτός από τις επαφές σε τεχνικό επίπεδο, υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συνεχίζει τις κρίσιμες συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ο υπουργός Οικονομικών θα μετάσχει στη φθινοπωρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (15 -20 Οκτωβρίου) στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να προγραμματιστούν πολιτικές επαφές με εκπροσώπους των Θεσμών και όχι μόνο. Επίσης το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις του για όλα τα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και έτσι θα υπάρξει μια πρόγευση για το τι αναμένει για την ελληνική οικονομία, εν όψει της ειδικής έκθεσης που αναμένεται για τη χώρα μας.

Προ των πυλών αναβαθμίσεις;

Στο μεταξύ, στις 25 Οκτωβρίου, αφού θα έχει κατατεθεί και ο ελληνικός προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εκδοθεί η έκθεση της Standard and Poor's. Αν μέχρι τότε έχει διαφανεί συμφωνία με τους θεσμούς επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τον στόχο της ανάπτυξης και με δεδομένο ότι εγκρίθηκε από την DG Compτο σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, τότε οι πιθανότητες αναβάθμισης κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα θα έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ