ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό 2020

Πώς η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό 2020
ΙΝΤΙΜΕ/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2020 ιδίως μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς όσον αφορά στις δημοσιονομικές προβλέψεις του επόμενου έτους.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 διατηρώντας τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,8% και στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, οριακά πάνω από τις ισχύουσες δεσμεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΛΚ, το υπουργείο Οικονομικών χαμήλωσε οριακά τον πήχη των προβλέψεων πρόσθετων εσόδων από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (30% του εισοδήματος των φορολογουμένων το 2020 με e-αποδείξεις), ενέταξε πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων στη βάση των οριστικών στοιχείων, καθώς και επιπλέον έσοδα από τον νέο τρόπο χορήγησης αδειών διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών.

Από τις προβλέψεις του προσχεδίου ξεχωρίζει ακόμα η εγγραφή μόλις 20 εκατ. ευρώ για επίδομα δόσης στεγαστικού δανείου το 2020, αλλά και η απουσία κονδυλίου επιδότησης θέρμανσης. Φέτος, το επίδομα των 68 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί προκαταβολικά έως το τέλος του χρόνου, αλλά το 2020 το επίδομα «θα αναδιαρθρωθεί», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα» και ενδέχεται να καταβληθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Στο μέτωπο της επιδότησης δόσης στεγαστικών δανείων, από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί φέτος οι τελικές πληρωμές θα είναι της τάξεως των λίγων χιλιάδων ευρώ, καθώς η ρύθμιση δεν έχει πάει καλά και για το επόμενο έτος είναι αμφίβολο εάν και τα 20 εκατ. ευρώ αξιοποιηθούν από υπερήμερους δανειολήπτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ