ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σημαντικές οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις από την κλιματική αλλαγή

Στουρνάρας: Σημαντικές οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις από την κλιματική αλλαγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επισήμανση πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να ενσωματώνονται στα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και των επιχειρήσεων προχώρησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, το οποίο διεξάγεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει ανέβει πολύ πιο ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα τον τελευταίο χρόνο και πως ο όρος «κλιματική κρίση» χρησιμοποιείται ευρέως. Ωστόσο, εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί διεθνώς.

«Παρόλη την αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία, οι δεσμεύσεις των κρατών για μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100 – με το σενάριο των 3 βαθμών να φαίνεται πιθανότερο, τη στιγμή που είμαστε ήδη περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου», είπε.

Όπως ανέφερε, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα που ασχολήθηκε και ασχολείται συστηματικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Μακροπρόθεσμα, η βιωσιμότητα της κοινωνίας σχετίζεται άμεσα με τη διαχείριση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Στην προσπάθεια να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη σε ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευημερία, ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος (τράπεζες και άλλα ιδρύματα, όπως ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επενδύσεων, κ.ά.) πρέπει να είναι καταλυτικός», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά τον ίδιο οι πολιτικές εξασφάλισης του περιβαλλοντικού κινδύνου πρέπει να υιοθετούνται από όλες τις εταιρείες ως δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.

«Οι ίδιοι οι επενδυτές επιλέγουν όλο και πιο συχνά βάση των κριτηρίων της περιβαντολογικής βιωσιμότητας και επιβραβεύουν έτσι στις υπεύθυνες πολιτικές των επιχειρήσεων», ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λειτουργώντας είτε ως μηχανισμός προσαρμογής, μέσω της απορρόφησης ζημιών από τη διάθεση κατάλληλων ασφαλιστικών προγραμμάτων, είτε ως μηχανισμός μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μέσω της κατάλληλης επιλογής των επενδύσεων προς δραστηριότητες που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους.

«Οι εκτιμήσεις των κλιματικών υποδειγμάτων τεκμηριώνουν την τάση αύξησης της συχνότητας, της έντασης, της χωρικής επίδρασης και της διάρκειας των ακραίων καιρικών φαινομένων (ιδιαίτερα καυσώνων, έντονων βροχοπτώσεων, ξηρασιών και τροπικών κυκλώνων). Η αύξηση της έκθεσης στα ακραία καιρικά φαινόμενα, και συνεπώς της τρωτότητας ευάλωτων πληθυσμών παγκοσμίως, θα οδηγήσει σε αυξημένες πιέσεις για μηχανισμούς αποφυγής, μετριασμού και αποκατάστασης των ζημιών και συνεπώς για πολιτικές μετακύλισης και επιμερισμού του κινδύνου. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές της ασφάλισης κλιματικού κινδύνου μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της βιώσιμης ανάπτυξης», σημείωσε.

Για να γίνει αντιληπτή η προσαρμογή που απαιτείται και τα διλήμματα πολιτικής που τίθενται, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε σχετική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Στην εν λόγω μελέτη προτείνεται η άμεση επιβολή φόρου στον άνθρακα, με αύξηση στα 75 δολάρια ανά τόνο το 2030, ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

«Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια τέτοια αύξηση θα είναι δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ειδικότερα για τις φτωχές χώρες», τόνισε και προσέθεσε πως η μελέτη δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τις οικονομικές και κοινωνικές επιλογές που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις εάν πραγματικά στοχεύουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας στο στόχο του +1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100.

«Το ερώτημα προς την επιστημονική κοινότητα είναι το εξής: Υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εάν ο στόχος του +1,5 βαθμού Κελσίου θεωρηθεί αδιαπραγμάτευτος;», ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως υπάρχουν εργαλεία προκειμένου μια κεντρική τράπεζα να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές πολιτικές.

«Εργαλεία υπάρχουν, αλλά δεν μπορούμε να τα επιβάλουμε υποχρεωτικά», είπε και αναφέρθηκε στη νομισματική πολιτική και στην εποπτεία ως ενδεικτικές παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ