ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μοντέλο περιβαλλοντικής προστασίας για βιώσιμες οικονομίες

Νέο μοντέλο περιβαλλοντικής προστασίας για βιώσιμες οικονομίες
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco Group, Aθανάσιος Πολυχρονόπουλος CNN Greece

Στις προϋποθέσεις ώστε οι οικονομίες να είναι και βιώσιμες και αειφόρες αναφέρθηκαν ομιλητές στο 3ο Συνέδριο Βιωσιμότητας του Economist για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Polyeco Group, Aθανάσιος Πολυχρονόπουλος, έκανε λόγο για την εγκαθίδρυση ενός νέου κινηματικού μοντέλου για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων. « Η ιδιωτική πρωτοβουλία που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως υπεύθυνος παίκτης για την επόμενη ημέρα του πλανήτη, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να δείξει το δρόμο για πρωτοβουλίες που θα παρακάμπτουν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και με συνοπτικές αλλά πάντα νόμιμες διαδικασίες, θα παρακινήσουν, θα εμπνεύσουν και θα φέρουν την αλλαγή φιλοσοφίας και πράξης», τόνισε.

Εστιάζοντας στο νέο μοντέλο περιβαλλοντικής προστασίας ο κ. Πολυχρονόπουλος σημείωσε πως με αφορμή μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να μετατραπεί σε περιβαλλοντική ωρολογιακή βόμβα η Polyeco Group έχει αναλάβει να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη λύση, που θα αφορά αναλυτικά την εκτίμηση περιβαλλοντικού κινδύνου, την ασφάλιση του έργου, την ασφαλή απομάκρυνση του πλοίου, την διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που θα προκύψουν και την οικολογική διάλυση του πλοίου που εμπλέκεται στην υπόθεση. «Βλέπουμε λοιπόν, πως οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι απειλούν, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη, τις οικονομίες των χωρών», σημείωσε.

Η Εύα Σιαμπανοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, της Recycle Greece Tserkezidis είπε πως απαιτείται από τις πόλεις να επανεφεύρουν τον εαυτό τους, αφού οι βιώσιμες οικονομίες απαιτούν ευαισθητοποίηση από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Εστίασε δε στον ρόλο των εταιρειών ανακύκλωσης στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος πόλεων και επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε τα απόβλητα «εναλλακτικές πρώτες ύλες» και τόνισε τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης, στο πλαίσιο των αρχών της «κυκλικής οικονομίας».

Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος αιώνα, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί στις πόλεις, σημείωσε στην ομιλία της η εκπρόσωπος της Climate KIC, Greece Marnie McGregor, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να προσαρμοστούν οι πόλεις στην κλιματική αλλαγή μειώνοντας τις εκπομπές τους. «Για να φθάσουμε σε μηδενικές εκπομπές χρειάζεται συνεργασία πόλεων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και κοινωνίας των πολιτών», είπε σχετικά. Επεσήμανε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις που επενδύουν σε πόλεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν αντιμετωπίζουν μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά και προωθούν την ευημερία και προσελκύουν ταλαντούχους ανθρώπους. «Οι πόλεις πρωτοπορούν σε σχέση με τις κεντρικές κυβερνήσεις, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε η κ. McGregor, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι με πολιτικό θάρρος και τολμηρή ηγεσία οι πόλεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα αποφέρουν οφέλη τόσο στο σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ