ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εργόσημο θα ασφαλίζονται disc jockeys και συγκροτήματα

Με εργόσημο θα ασφαλίζονται disc jockeys και συγκροτήματα
PIXABAY

Με εργόσημο θα ασφαλίζονται οι disc jockeys (DJs) και οι μουσικές μπάντες που εργάζονται περιστασιακά σε μουσικές εκδηλώσεις.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ φέρνει νέα δεδομένα για τους DJs που παίζουν μουσική σε γάμους, πάρτι και άλλες εκδηλώσεις επεκτείνοντας τις κατηγορίες απασχολούμενων με αμοιβή και παρακράτηση εισφορών μέσω της διαδικασίας έκδοσης και εξαργύρωσης εργοσήμου τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ωστόσο αφορά μόνο στους περιστασιακά απασχολουμένους και δεν αφορά περιπτώσεις δημοσίων εκδηλώσεων ή συνεστιάσεων (συναυλίες, πανηγύρια κ.τ.λ.).

Ειδικότερα αναφέρεται ότι αφορά τους περιστασιακά απασχολουμένους στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων που αμείβονται με την ώρα ή την ημέρα και δεν απασχολούνται ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλη εταιρείας.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω καθεστώς ασφάλισης του άρθρου 129 του Ν. 4611/19 δεν υποκαθιστά το γενικό καθεστώς ασφάλισης μισθωτών, στο οποίο υπάγεται το προσωπικό νομικών ή φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

Κατά συνέπεια, οι απασχολούμενοι στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων ή συνεστιάσεων ως προσωπικό φυσικών ή νομικών προσώπων στις δραστηριότητες αυτές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της ανωτέρω διάταξης αλλά υπάγονται στο καθεστώς ασφάλισης μισθωτών του ΕΦΚΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ