ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά κενά της περιόδου 2016-2019

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά κενά της περιόδου 2016-2019

Εντός των ημερών αναμένονται στην Αθήνα τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM που είναι αρμόδια για τα δημοσιονομικά μεγέθη (fiscal), με αποκλειστικό στόχο να προσδιορίσουν τα δημοσιονομικά κενά της περιόδου 2016-2019 και τις παρεμβάσεις με τις οποίες θα καλυφθούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού το 2015 δίνει καλύτερη αφετηρία στο 2016, δεδομένου ότι για πέρυσι αναμενόταν πρωτογενές έλλειμμα 0,24% ή 370 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά τελικά ο Προϋπολογισμός θα είναι σε πρωτογενές επίπεδο ισοσκελισμένος και υπάρχει πιθανότητα το 2015 να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Πάντως, οι ενστάσεις των δανειστών για τη μη περικοπή των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ παραμένουν, με το βάρος να μετατίθεται στο υπουργείο Άμυνας και στην πολιτική του ηγεσία που του τελευταίους 4 μήνες αδυνατούν να βρουν αξιόπιστες λύσεις για την περικοπή των δαπανών. Κάποιες εξοικονομήσεις επετεύχθησαν σε σχέση με τη συμμετοχή της Ελλάδος και της ΕΑΒ σε προγράμματα του ΝΑΤΟ, αλλά δεν επαρκούν για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αλλά και για το ύψος των δημοσιονομικών κενών της περιόδου 2016-2019 οι απόψεις ακόμη διίστανται, καθώς ούτε εντός των θεσμών υπάρχει σύμπνοια για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη βάση αυτή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί την κύρια πηγή διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2019, καθώς από τις εξοικονομήσεις του θα εξαρτηθεί ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018,

Τα κλιμάκια των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM που θα βρεθούν εντός της επόμενης εβδομάδος στην Αθήνα θα εξετάσουν αναλυτικά το πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τα οφέλη από τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις έως το 2019.

Κατά κάποιες πηγές οι δανειστές θα μπορούσαν να αποδεχθούν μικρές περικοπές των υφιστάμενων συντάξεων, αλλά επιμένουν σε χαμηλότερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους. Μια «Σολομώντειος Λύση» προς την κατεύθυνση αυτή είναι να μειωθούν περαιτέρω οι συντελεστές αναπλήρωσης για όλους όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και να αυξηθούν τα ποσοστά για όλους όσοι παραμένουν στην εργασία έπειτα από 35 και 40 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο, οι θεσμοί ζητούν αλλαγές στις επιβαρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που ανατρέπει μερικώς τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και του ΓΛΚ, καθώς από την αύξηση κατά 1,5% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) και την καθιέρωση του υπολογισμού των εισφορών με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών αναμένονται έσοδα 660 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως!

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ και από την πλευρά της ευρωζώνης υπάρχει διάθεση να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), προκειμένου να εκταμιευθούν έως τις αρχές Απριλίου περίπου 4- 6 δισ. ευρώ από τον ESM. Εάν όλα αυτά καταστούν εφικτά θα ακολουθήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διαδικασία που αφενός θα συνδεθεί με τη μόνιμη καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και με μια σειρά μεταρρυθμίσεις που ζητά επίμονα το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ