ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταπέλτης για το ΔΝΤ έκθεση που υπογράφει η σύζυγος Τσακαλώτου

Καταπέλτης για το ΔΝΤ έκθεση που υπογράφει η σύζυγος Τσακαλώτου
AP Photo

Στα λάθη που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα ελληνικά προγράμματα αναφέρεται έκθεση, την οποία κατήρτισε ομάδα οικονομολόγων του Ευρωσυστήματος και δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στους συντάκτες της έκθεσης συμπεριλαμβάνεται και η Χέδερ Γκίμπσον, η σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία προΐσταται της Διεύθυνσης Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση (Conditionality and designof IMF-supported programmes) κάνει μια αποτίμηση των όρων και προϋποθέσεων που έθεσε το ΔΝΤ κατά τα τρία προγράμματα στήριξης της Ελλάδος και ειδικά στα δύο πρώτα στα οποία το Ταμείο μετείχε χρηματοδοτικά. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οικονομολόγων, τόσο οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ για να χορηγήσει δανειακή στήριξη στη χώρα μας, όσο και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων, και ειδικά του πρώτου, ήταν γεμάτα προβλήματα.

«Η μείωση της παραγωγής και οι αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία του πληθυσμού υποτιμήθηκαν σημαντικά και τελικά υποτιμήθηκε και η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η έκθεση.

Όπως τονίζεται σε επικριτικό ύφος, εάν είχαν ακολουθηθεί πιο προσεκτικά μέτρα, αν η επικοινωνία των πολιτικών ήταν καλύτερη, αν υπήρχε αυξημένη διαφάνεια και μεγαλύτερη προσοχή στις μακροοικονομικές επιπτώσεις, τότε θα μπορούσε να είχε επιτευχτεί μεγαλύτερη αποδοχή του προγράμματος από τους πολίτες.

Ένα παράδειγμα λανθασμένης πρόβλεψης που αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και σχετίζεται με την ανάπτυξη, αφορά στις προβλέψεις για τη δυναμική του χρέους, όπου όπως σημειώνεται, τα προγράμματα που υποστηρίχθηκαν από το ΔΝΤ προέβλεπαν πολύ χαμηλότερες αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ από αυτές που τελικά επετεύχθησαν.

Κατά την έκθεση της ΕΚΤ, τα ελληνικά προγράμματα του ΔΝΤ δείχνουν ότι τα πολλά σε αριθμό ή τα εξαιρετικά παρεμβατικά μέτρα, μπορούν να υπονομεύσουν τα προγράμματα στήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ