ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Knox: Γιατί η ασφάλεια των δεδομένων στις κινητές συσκευές θέλει απλά την κατάλληλη πλατφόρμα

Knox: Γιατί η ασφάλεια των δεδομένων στις κινητές συσκευές θέλει απλά την κατάλληλη πλατφόρμα

Οι κινητές συσκευές, και ειδικά τα smartphones αλλά και τα tablets, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των επαγγελματιών σε σημείο μάλιστα, που αποτελούν τις βασικές υπολογιστικές συσκευές τους, όταν βρίσκονται εκτός γραφείου. 

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν στα smartphones τους -κατά κύριο λόγο- αλλά και στα tablets τους, δεδομένα κρίσιμης σημασίας για την εργασία τους, αλλά και την επιχείρηση ή τον οργανισμό που εργάζονται. Όπως και δεδομένα προσωπικά, τα οποία επίσης έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία για τον ίδιο τον χρήστη. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσο ασφαλή είναι αυτά τα δεδομένα;

Η πραγματικότητα είναι πως η ασφάλεια στις φορητές συσκευές είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο ενδεχομένως να μην έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και των ίδιων των χρηστών. Κάτι που έχει αρχίσει να αλλάζει ιδίως όσον αφορά στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν λύσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των συσκευών που έχουν οι εργαζόμενοί τους όσο και να μπορούν να τις ρυθμίσουν και να τις διαχειριστούν εξ αποστάσεως.

Η λύση που χαρακτηρίζεται ως κορυφαία αυτή τη στιγμή είναι η πλατφόρμα Knox της Samsung. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης στην κατηγορία «Διαχείριση και ασφάλεια συσκευών σε εταιρικά περιβάλλοντα» σε πρόσφατη μελέτη της γνωστής εταιρείας Gartner με τίτλο «Mobile OSs and Device Security: A Comparison of Platforms». Σύμφωνα με την κορυφαία εταιρία ερευνών, το Samsung Knox 3.2 αξιολογείται ως «Ισχυρό», ούσα η μοναδική συμμετοχή που κατάφερε να αποσπάσει αυτή τη διάκριση σε όλες τις εξεταζόμενες ενότητες θεμάτων εταιρικής ασφάλειας, κατακτώντας τις 27 από τις 30 σχετικές κατηγορίες.

325235235235

Η πλατφόρμα Knox έχει λάβει τις περισσότερες πιστοποιήσεις ασφαλείας διεθνώς από κάθε άλλη λύση για φορητές συσκευές και αποτελείται από μία σειρά μηχανισμών άμυνας και ασφάλειας που παρέχουν προστασία από εισβολείς, «κακόβουλα» λογισμικά και άλλες απειλές. Το βασικό πλεονέκτημά της, όμως, είναι πως η ασφάλεια της πλατφόρμας είναι ενσωματωμένη στο hardware της συσκευής ξεκινώντας από τον επεξεργαστή της συσκευής. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα εισόδου «κακόβουλου» λογισμικού καθώς κατά την εκκίνηση, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας που παρακολουθούν αδιάλειπτα την αξιοπιστία της συσκευής κατά τη λειτουργία της.

Πρακτικά, το Knox είναι μία διαφορετική λύση ασφαλείας πολύ απλά γιατί προσφέρει αυξημένο επίπεδο προστασίας με βάση το hardware αλλά και το software (υλικολογισμικό), αλλά και επειδή ο τρόπος διαχείρισης της πλατφόρμας είναι εξαιρετικά εύκολος.

Ένα παράδειγμα είναι η δυνατότητα που παρέχει στον χρήστη ή τον διαχειριστή να καθορίσει ποιες εφαρμογές της συσκευής θα προστατεύονται από το Knox και ποιες όχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να διαχωρίσει τις εταιρικές από τις προσωπικές εφαρμογές, δημιουργώντας δύο διαφορετικά περιβάλλοντα. Κάτι που βοηθά και τα στελέχη της εταιρείας που είναι επιφορτισμένα με την προστασία και τη διαχείριση των συσκευών.

Γενικότερα, το Knox είναι μία ιδιαίτερα ολοκληρωμένη λύση και αυτό διότι προσφέρει στους διαχειριστές των πληροφοριακών υποδομών μίας επιχείρησης τη δυνατότητα για:

  • Ρύθμιση εξ αποστάσεως ενός μεγάλου αριθμού συσκευών Samsung και προσαρμογή τους στις ανάγκες της επιχείρησης
  • Προσθήκη χιλιάδων συσκευών στη λύση διαχείρισης (ΕΜΜ) ταυτόχρονα, χωρίς να χρειάζεται χειροκίνητη εγγραφή της καθεμίας
  • Εύκολη διαχείριση του συνόλου των εταιρικών συσκευών με την εξειδικευμένη λύση διαχείρισης (ΕΜΜ) που περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένων λειτουργιών ασφάλειας και διαχείρισης στις εταιρικές συσκευές
  • Έλεγχος των εκδόσεων λειτουργικών συστημάτων σε κινητές συσκευές Samsung για μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας
3

Η πλατφόρμα Knox χρησιμοποιείται ήδη από πολυάριθμες εταιρείες κάθε μεγέθους που δραστηριοποιούνται σε μία ευρεία γκάμα κλάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Knox έρχεται προεγκατεστημένο σε μία ιδιαίτερα ευρεία γκάμα συσκευών της Samsung που περιλαμβάνει smartphones, tablets αλλά και wearables. Όπως επίσης στην γκάμα αυτή περιλαμβάνονται και προϊόντα που κινούνται σε διαφορετικές κατηγορίες τιμών, κάτι που επίσης αποτελεί ένα βασικό ατού της πλατφόρμας.

Από την άλλη πλευρά, τα οφέλη για την επιχείρηση, όπως, φυσικά, και για τον ίδιο τον χρήστη, μεγιστοποιούνται όταν χρησιμοποιεί μία συσκευή όπως είναι το Galaxy Note 10/10+, ένα κορυφαίο smartphone για επαγγελματική χρήση, το S Pen του οποίου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για κάθε εργαζόμενο θέλει να είναι περισσότερο παραγωγικός και αποτελεσματικός.