ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε χαμηλά 119 μηνών το spread – Στις 165 μονάδες βάσης

Σε χαμηλά 119 μηνών το spread – Στις 165 μονάδες βάσης
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχει υποχωρήσει το δεκαετές ελληνικό ομόλογο το οποίο πλέον καταγράφει απόδοση 1,27%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 4,68%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομόλογου (που στην ελληνική αποδίδεται και ως ασφάλιστρο κινδύνου) βρέθηκε χθες στις 165 μονάδες, επίπεδα που τελευταία φορά είχαν καταγραφεί στις 22 Νοεμβρίου 2009.

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αποτυπώνει δε την προσδοκία πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αρχίσουν σύντομα να αναβαθμίζουν την Ελλάδα.

Σήμερα η υψηλότερη βαθμολογία που έχει η Ελλάδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης είναι αυτή των οίκων Fitch και DBRS που απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ S&P και Moody’s τη βαθμολογούν τέσσερα σκαλοπάτια χαμηλότερα.

Προ ημερών ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings βαθμολόγησε την Ελλάδα με «ΒΒ» με θετικές προοπτικές, δηλαδή δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα. Αν και η Scope δεν ανήκει στους μεγάλους οίκους, ωστόσο η αξιολόγηση του δείχνει το πώς πλέον βλέπουν οι ξένοι αναλυτές την ελληνική οικονομία με θετικό μάτι.

Σε αυτό το καλό κλίμα έχει συμβάλλει και η δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ, κάτι που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και θα βελτιώσει αισθητά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ