ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ηρακλής» και τραπεζικές χρεώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – τραπεζιτών

«Ηρακλής» και τραπεζικές χρεώσεις στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – τραπεζιτών
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το σχέδιο «Ηρακλής» και οι αυξημένες προμήθειες των τραπεζών θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις διοικήσεις των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος Γιώργος Ζαββός.

Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση καταρτίζει το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Ηρακλής». Η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς. Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Πιο επείγον για την κυβέρνηση είναι το ζήτημα των αυξημένων χρεώσεων που θα επιβάλουν οι τράπεζες, καθώς σε μια εβδομάδα οι συναλλασσόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες «τσουχτερές» χρεώσεις για πολύ απλές συναλλαγές, για τις οποίες σήμερα έως σήμερα δεν πλήρωναν ούτε σεντ.

Από τις 31 Οκτωβρίου οι τράπεζες θα χρεώνουν την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ 0,20 ευρώ. Το αντίγραφο των τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ θα κοστίζει 0,15 ευρώ. Αλλά και η επανέκδοση PIN θα είναι τσουχτερή, καθώς θα επιβαρύνεται με 3 ευρώ. Αυτή δε η χρέωση έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των χρηστών καρτών.

Οι προαναφερόμενες χρεώσεις έρχονται να προστεθούν σε ήδη επιβληθείσες αυξημένες προμήθειες. Είναι ενδεικτικό πως εάν και πριν από έναν χρόνο η επανέκδοση χρεωστικής κάρτας ήταν εντελώς δωρεάν, συντονισμένα οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να χρεώνουν την επανέκδοση των χρεωστικών καρτών με 5-6 ευρώ.

Οι πρωτόγνωρες χρεώσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση των καταναλωτών και έχουν ήδη μεταφερθεί σε βουλευτές και υπουργούς. Κάποιοι ευρωβουλευτές μετέφεραν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, εγείροντας θέμα για την εναρμονισμένη πρακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στη βάση αυτή ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει σήμερα το ζήτημα στις τραπεζικές διοικήσεις. Κατά κάποιες πληροφορίες θα ζητήσει από τους επικεφαλής των τραπεζών να μετριάσουν την επιθετική τιμολογιακή πολιτική. Δεδομένου ότι η τόνωση των εσόδων από προμήθειες παρουσιάζεται από τις τράπεζες ως ζήτημα επιβίωσης, είναι δύσκολο να υπάρξει υπαναχώρησή τους στο θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ