ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,3% -2,5% το 2020 βλέπει το ΙΟΒΕ

Ανάπτυξη 2,3% -2,5% το 2020 βλέπει το ΙΟΒΕ
EUROKINISSI

Στο 1,8% περίπου τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2019 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ βλέπει αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 2,3% -2,5% το 2020 υπό προϋποθέσεις.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αναφέρει πως εφέτος η αύξηση του ΑΕΠ έως 1,8% θα προέλθει από την ενίσχυση των εξαγωγών (+5,0-5,5%), από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (+0,5%) και την μεγαλύτερη αύξηση δημόσιας κατανάλωσης (+1,3%), λόγω επιδράσεων του εκλογικού κύκλου, αλλά και από την άνοδο της εγχώριας ζήτησης.

Το ΙΟΒΕ αναφέρει πως μια κλιμάκωση της ανάπτυξης το 2020, σε 2,3-2,5%, περίπου θα μπορούσε να είναι δυνατή απότοκο της μεγαλύτερης επενδυτικής δραστηριότητας, της μεγαλύτερης πιστωτικής επέκτασης, των φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, της προόδου σε αποκρατικοποιήσεις-παραχωρήσεις (+15%) και από τη νέα αύξηση των εξαγωγών (+4-5%).

Κατά το ΙΟΒΕ, η προβλεπόμενη σημαντική κλιμάκωση της επενδυτικής δραστηριότητας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μεταξύ άλλων κλάδων σε εκείνον των κατασκευών. Η δε υποχώρηση της ανεργίας το 2019 θα είναι ισχυρότερη της αρχικά αναμενόμενης, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 17,3%, ενώ θα συνεχιστεί με παραπλήσια ένταση στο ερχόμενο έτος (15,6%).

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας ανέφερε πως η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται σε βάση που αποτελείται από τρεις κύριους πυλώνες: τη δημοσιονομική εξισορρόπηση που έχει επιτευχθεί, τη στόχευση της οικονομικής πολιτικής στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης της χώρας.

«Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας αποτυπώνονται και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του IOBE βρίσκεται συνολικά στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης το 2008, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαεννέα ετών», ανέφερε.

Στο σημείο αυτό προειδοποίησε πως αν και η σημερινή βάση δημιουργεί θετικές προοπτικές, ωστόσο δεν λείπουν οι κίνδυνοι και οι λόγοι για εγρήγορση. Αυτοί σχετίζονται αφενός με τη δομή της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου με αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν στο διεθνές περιβάλλον.

«Η βάση εκκίνησης είναι πολύ χαμηλή. Το επενδυτικό κενό είναι δυσθεώρητο, με τις επενδύσεις να είναι κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ευρώπης. Η ανεργία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και η αποκλιμάκωση της, έστω προς το 10%, δεν θα είναι εύκολη. Η πιστωτική επέκταση κινείται ακόμη σε αρνητικό έδαφος και η ενδυνάμωση της κατά το επόμενο έτος αποτελεί κεντρικό ζητούμενο», ανέφερε.

Τέλος, τα στελέχη του ΙΟΒΕ χαρακτήρισαν το σχέδιο «Ηρακλής» ως παράθυρο ευκαιρίας στο υπό-ανάκαμψη τραπεζικό σύστημα, συσχετίζοντας το με τη μείωση του κόστους νέου δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, που διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλό μέσο επίπεδο το Σεπτέμβριο στο 1,5% για το δεκαετές ομόλογο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ