ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Τα οφέλη για την Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

ESM: Τα οφέλη για την Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
ESM

Η δρομολογημένη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, θα μειώσει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3% αθροιστικά μέχρι το 2060. Αυτό αναφέρει ειδική επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με την οποία προτείνεται στο συμβούλιο κυβερνητών του οργανισμού η αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την πρόωρη εξόφληση του Ταμείου.

«Υπό την αίρεση της επιβεβαίωσης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μετριάσει τους μελλοντικούς κινδύνους, προτείνεται τα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους, προκειμένου να επιτρέψουν αυτή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ», σημειώνεται στην επιστολή.

Κατά τον ESM η προτεινόμενη μερική, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ αναμένεται να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική θέση και τη βιωσιμότητα χρέους της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας χρηματοοικονομικά οφέλη και μετριάζοντας τους ξένους συναλλαγματικούς κινδύνους που πηγάζουν από την έκθεση στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ESM η προτεινόμενη αποπληρωμή χρέους εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 33,08 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, κάτι που αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ του τρέχοντος επιτοκίου του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 4,91% και του μέσου επιτοκίου κουπονιού 3,13% στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή.

«Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν μικρότερη ωρίμανση και υψηλότερα κόστη από τα ομόλογα που εξέδωσε η Ελλάδα το 2019, άρα η πρόωρη αποπληρωμή της δόσης αυτής είναι επωφελής από απόψεως βιωσιμότητας χρέους. Με βάση την Ανάλυση Βιωσιμότητας χρέους του Ιουνίου 2019, η προπληρωμή θα μείωνε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 1,1% το 2019 και κατά 3% αθροιστικά μέχρι το 2060. Οι δε μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα μειώνονταν κατά 0,7% μέχρι το 2060», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην αποστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ