ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενιαία κλίμακα:φοροελαφρύνσεις για αγρότες - επαγγελματίες, βάρη για πολλούς

Ενιαία κλίμακα:φοροελαφρύνσεις για αγρότες - επαγγελματίες, βάρη για πολλούς
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην επαναδιατύπωση της θέσης του υπουργείου Οικονομικών πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά επεξεργασία νομοσχεδίου ή σχεδιασμός για θέματα φορολογίας αγροτών και δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης, προχώρησαν στελέχη του υπουργείου σε ερώτηση του CNN Greece για το εάν εξετάζονται ευνοϊκές αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης αγροτών με χαμηλά εισοδήματα.

Σημερινά δημοσιεύματα (Ναυτεμπορική) έφεραν το υπουργείο Οικονομικών να δέχεται εισηγήσεις για φορολογική ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες στο πλαίσιο της διαδικασίας αναμόρφωσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών μελετά εισήγηση που προβλέπει ότι ο φορολογικός συντελεστής για ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.500 ευρώ θα μειωθεί από το 26% για τους αυτοαπασχολούμενους και από το 13% για τους αγρότες στο 10% ή και λίγο χαμηλότερα για τις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στη βάση της ίδιας παρέμβασης, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα κινηθεί στο 50% και θα εφαρμοστεί σε εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί πως οι εν λόγω συντελεστές σχεδιάζεται να εφαρμοστούν σε ενιαία φορολογική κλίμακα, στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου (από μισθούς, συντάξεις, επενδύσεις, ενοίκια, κ.α.).

Η υπαγωγή όλων των εισοδημάτων σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει μεγάλο αριθμό φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από περισσότερες της μιας πηγές. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να υπάρξει αφορολόγητο (9.500 ευρώ)για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και ένα χαμηλό πρώτο κλιμάκιο φορολόγησης (ενδεικτικά 10%) για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και τους εισοδηματίες.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ήδη προαναγγείλει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία κλίμακα που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και θα επιβαρύνει τα υψηλότερα εισοδήματα.

Ωστόσο, η εισαγωγή μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας θα επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους μέχρι σήμερα είχαν εισοδήματα από πηγές που φορολογούνταν αυτοτελώς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Μισθωτός που λαμβάνει εισόδημα 25.000 ευρώ τον χρόνο και δηλώνει έσοδα από ενοίκια ύψους 6.000 ευρώ ετησίως σήμερα πληρώνει φόρο 4.403 ευρώ. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα φορολογηθούν συνολικά σε ενιαία κλίμακα χωρίς αλλαγή στους συντελεστές τότε ο φόρος θα φτάνει στα 6.125 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και έσοδα από ενοίκια 5.000 ευρώ σήμερα πληρώνει σε φόρο 1.750 ευρώ, ενώ με την ενιαία κλίμακα θα κληθεί να καταβάλει 2.300 ευρώ.
infographicFOROIa
  • Φορολογούμενος που έχει ετήσιο εισόδημα μόνον από ενοίκια 5.000 ευρώ, πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 550 ευρώ. Με την ενιαία κλίμακα φορολόγησης θα είναι αφορολόγητος, καθώς το εισόδημά του θα είναι χαμηλότερο από το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.
  • Φορολογούμενος σήμερα με ετήσιο εισόδημα 23.500 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 29.000 ευρώ από επιτήδευμα (μπλοκάκι) πληρώνει κύριο φόρο 1.728,64 ευρώ που μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 1.110 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ανέρχεται στα 3.488 ευρώ. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από τις δύο ανωτέρω πηγές υπολογισθούν με μία κλίμακα και συγκεκριμένα με αυτήν που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, ο συνολικός φόρος θα ανέλθει σε 8.671,33 ευρώ.
infographicFOROIb

Βελτιώσεις για το ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών

Με βελτιωμένη πρόταση στο ασφαλιστικό για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες επανέρχεται η κυβέρνηση στις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους φορείς τους, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα καταθέσει πρόταση που θα περιλαμβάνει διπλασιασμό των εισφορών τους, σταδιακά, σε βάθος τριετίας ανάλογα με τα εισοδήματα τους.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο. Στη συνάντηση θα είναι παρών και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ