ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα - Στις 153 μονάδες το spread

Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα - Στις 153 μονάδες το spread
EPA/JUSTIN LANE

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+ από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P και η ανακοίνωση της έγκρισης από τον ESM της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα, οδήγησαν τους επενδυτές να τοποθετηθούν μαζικά στα ελληνικά ομόλογα

Έτσι, το δεκαετές ελληνικό ομόλογο σημείωσε απόδοση 1,20%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 4,68%, ενώ το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημείωσε απόδοση 0,446%, όταν προ έτους κατέγραφε απόδοση 3,7%.

Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομόλογου βρέθηκε σήμερα στις 153 μονάδες, επίπεδα που τελευταία φορά είχε καταγράψει στις 18 Νοεμβρίου 2009. Η επενδυτική διάθεση τροφοδοτήθηκε από την αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+ από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Η προοπτική είναι θετική, υποδηλώνοντας ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει ξανά το αξιόχρεο της Ελλάδας στους επόμενους 12 μήνες, αν η κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο καλό κλίμα συνέβαλε και η σχεδόν ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ, μετά την αποδοχή του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών από τον ESM και το EFSF.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ