ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε «κουρεμένους» προμηθευτές του Μαρινόπουλου

Επιστρέφεται ο ΦΠΑ σε «κουρεμένους» προμηθευτές του Μαρινόπουλου
INTIME NEWS

Ο ένας μετά τον άλλο οι προμηθευτές της Μαρινόπουλος προσφεύγουν στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την επιστροφή μέρους του ΦΠΑ που λόγω του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας δεν τους είχε καταβληθεί.

Το δρόμο για τη διεκδίκηση του ΦΠΑ τον άνοιξε η Coca-Cola 3Ε Ελλάδος, η οποία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΑΑΔΕ, ζητώντας το 50% του ΦΠΑ που η εταιρεία κατέβαλε στο Δημόσιο, για τιμολόγια που εξέδωσε για τη Μαρινόπουλος αλλά τελικά, λόγω του σχεδίου εξυγίανσης και του «κουρέματος» που προέβλεπε αυτό, εξοφλήθηκαν στο μισό της συνολικής αξίας.

Αν και τον Απρίλιο του 2017 η Coca-Cola 3Ε είχε απευθυνθεί στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα, το Δημόσιο αρνήθηκε την προσφυγή της, με αποτέλεσμα το θέμα να καταλήξει στο ΣτΕ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο το Μάρτιο δικαίωσε την Coca-Cola 3Ε και ανέπεμψε την υπόθεση στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, διατάσσοντας ο προϊστάμενος της να ικανοποιήσει το αίτημα περί μειώσεως της βάσης επιβολής του φόρου της Coca-Cola 3Ε, να προβεί σε νέα εκκαθάριση του οφειλομένου ποσού φόρου και να της επιστρέψει το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο, νομιμοτόκα, από την υποβολή της επιφύλαξης.

Έτσι, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, το Δημόσιο επέστρεψε εντόκως στην Coca-Cola 3Ε Ελλάδος το ποσό του ΦΠΑ που κατέβαλε η εταιρεία αλλά δεν εισέπραξε από την Μαρινόπουλο. Στην απόφαση του ΣτΕ πάτησαν και άλλοι προμηθευτές της Μαρινόπουλος που ήδη είχαν προσφύγει δικαστικώς, ζητώντας την επιστροφή του ΦΠΑ (σε αυτές περιλαμβάνονται οι ΝΙΚΑΣ, Chipita, Όλυμπος, κ.α).

Ήδη κάποιες εξ αυτών απευθύνθηκαν εκ νέου στην ΑΑΔΕ και επικαλούμενες την απόφαση του ΣτΕ έλαβαν εντόκως το πιστωτικό υπόλοιπο που τους αντιστοιχούσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ