Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα τηρήσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: AP Photo/Valentina Petrova

Πεπεισμένος πως η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020 εμφανίστηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παρουσιάζοντας στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βιβλίο που εξέδωσε ο ESM με τίτλο «Περιφρουρώντας το ευρώ σε καιρούς κρίσης - Η ιστορία του ESM από μέσα», ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε σε ερωτήσεις για τη χώρα μας.

Όπως είπε, στο βιβλίο του ESM υπάρχουν πλείστες αναφορές στην Ελλάδα, διότι η χώρα έχει λάβει τα 2/3 της βοήθειας που έχουν εκταμιεύσει συνολικά ο EFSF και ο ESM είχε τρία προγράμματα μέσα σε οκτώ χρόνια.

«Η Ελλάδα μπόρεσε να επιστρέψει στις αγορές μετά την έξοδο της από τα προγράμματα στήριξης τον προηγούμενο Αύγουστο, οπότε είχαμε μια επιτυχή έκβαση», τόνισε.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την νέα ελληνική κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως η επομένη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδος θα συζητηθεί στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

«Με την νέα ελληνική κυβέρνηση είχαμε αλλαγή πολιτικών και η πρόσβαση στις αγορές βελτιώθηκε πρόσθετα… Έχουμε στενή επικοινωνία με την νέα κυβέρνηση… Για την ώρα ετοιμάζουμε τη νέα αξιολόγηση. Η Κομισιόν συντάσσει την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Θα είναι έτοιμη στο τέλος Νοεμβρίου και θα τη συζητήσουμε στο Eurogroup. Δεν μπορώ από τώρα να σας πως με λεπτομέρεια ποιο θα είναι το περιερχόμενο της εν λόγω έκθεσης, διότι δεν είναι έτοιμη ακόμη», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

Πάντως, αποσαφήνισε πως η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι σημαντική, καθώς αποτελεί τη βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των ομολόγων SMPs και ANFAs, που είναι μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό 2020 εμφανίσθηκε ξανά συγκρατημένα αισιόδοξος. «Έχουμε μια καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Θα δούμε πως θα μοιάζει οπροϋπολογισμός του 2020, αλλά έχουμε μια ισχυρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση πως θα τηρήσει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Και έχω την πεποίθηση πως αυτό είναι εφικτό», τόνισε σχετικά.

Διαβάστε επίσης