ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ασθμαίνει» η ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας

«Ασθμαίνει» η ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η ανταπόκριση των δανειοληπτών για ένταξη στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Ενώ απομένουν μόλις δύο μήνες για την εκπνοή της προθεσμίας, μέχρι στιγμής μόλις 222 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, ενώ συμφωνία για ρύθμιση χρεών έχει επέλθει μόνο σε οκτώ περιπτώσεις.

Βέβαια, στην ουρά υπάρχουν ακόμη 28.999 δανειολήπτες που έχουν ξεκινήσει την ετοιμασία του σχετικού αιτήματος.

Πάντως το γεγονός πως μια ρύθμιση που προσφέρει χαμηλές μηνιαίες δόσεις, επιδότηση αυτών έως και κατά 50% από το Δημόσιο και κούρεμα του υπερβάλλοντος του 120% της εμπορικής αξίας του υποθηκευμένου σπιτιού δεν τυγχάνει αποδοχής, δεν μπορεί ως γεγονός παρά να προβληματίζει.

Αυτό συμβαίνει είτε διότι τα κριτήρια ένταξης είναι αυστηρά σε βαθμό που να αποκλείουν μεγάλο μέρος δανειοληπτών είτε πολλοί έχουν παραιτηθεί ψυχολογικά και δεν έχουν τη διάθεση για την οριστική διευθέτησή του δανείου τους και τη σωτηρία του ακινήτου τους.

Το πρώτο ισχύσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών απορρίπτεται από το σύστημα διότι το συνολικό ενυπόθηκο χρέος του ξεπερνά το πλαφόν των 130.000 ευρώ για στεγαστικά και των 100.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ