ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδοποιητήρια σε 30.000 κακοπληρωτές για τα «κόκκινα δάνεια»

Ειδοποιητήρια σε 30.000 κακοπληρωτές για τα «κόκκινα δάνεια»
EUROKINISSI

«Ραβασάκια» από τις τράπεζες θα λάβουν 30.000 δανειολήπτες τις προσεχείς ημέρες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, διαφορετικά θα λάβουν ειδοποίηση για επικείμενο πλειστηριασμό.

Το τελεσίγραφο αφορά, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ακόμη και την πρώτη κατοικία όσων έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των οφειλών τους αλλά δεν το κάνουν. Πρόκειται για περίπου 10.000 δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ακίνητα και αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν.

Παράλληλα, οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν στην αποστολή ειδοποιητηρίων σε όσους έχουν «κόκκινα δάνεια» προκειμένου να μπουν σε ρύθμιση, διαφορετικά τα υποθηκευμένα ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, από τα 70 δις των στεγαστικών δανείων, τα 20 δις βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και από αυτά περίπου το 30% εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επανέλθει σε ομαλή αποπληρωμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί επιδιώκουν την πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, δηλαδή ζητούν να περιληφθούν στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ελληνική πλευρά από την άλλη, επιδιώκει να μη απελευθερωθεί πλήρως η πώληση «κόκκινων δανείων» με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ