ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρος της πρώτης αξιολόγησης θέλει να γίνουν τα εργασιακά το ΔΝΤ

Μέρος της πρώτης αξιολόγησης θέλει να γίνουν τα εργασιακά το ΔΝΤ
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Γουές Μακ Γκρου ΑΠΕ- ΜΠΕ

Νέα μέτωπα ανοίγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς επί ελληνικού εδάφους.

Από το γραφείο του μόνιμου εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Γουές Μακ Γκρου έγινε γνωστό πως το ΔΝΤ θέτει ζήτημα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας για τους εργοδότες και αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

Η εξέλιξη αυτή είχε μερικώς προαναγγελθεί ήδη μετά από τα Χριστούγεννα, όταν Κοινοτικοί κύκλοι και πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως το ΔΝΤ θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους, που μεταξύ άλλων προβλέπουν και τις παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Σημειώνεται πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά θα στηριχτούν σε μελέτη και προτάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Στις εν λόγω προτάσεις μάλιστα αναμένεται να προστεθούν και μελέτες του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ ασκήσει «βέτο» και αποσαφηνίσει ότι προκειμένου να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές στα εργασιακά στη βάση που εκείνο θέτει, τότε ενδεχομένως να υπάρξει μετατόπιση από την αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε προ ημερών ότι στην διαπραγμάτευση θα γίνουν και «υποχωρήσεις και συμβιβασμοί», ενώ ζήτησε και «επιείκεια» προκαταβολικά.

Αυτό ακριβώς δείχνει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ακόμη και σε ζητήματα που δεν είναι πρώτα στην επικαιρότητα, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι.

Η θέση της Κομισιόν

Στο θέμα των παρεμβάσεων στα εργασιακά απάντησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η σχετική απάντηση του Γάλλου Επιτρόπου αναφέρει τα εξής:


«Το Μνημόνιο Συνεννόησης του Αυγούστου 2015 προβλέπει μια διαδικασία διαβούλευσης για την επανεξέταση ορισμένων από τα πλαίσια της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών απολύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

»Η επανεξέταση θα διεξαχθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και θα λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας στο μέλλον. Θα επωφεληθεί από διδάγματα άλλων χωρών και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για την επίτευξη των στόχων ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και κατανομής του εισοδήματος.

»Στη διαδικασία διαβούλευσης θα συμμετάσχουν τόσο ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, όσο και σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ο ΟΟΣΑ.

»Η επανεξέταση μπορεί επίσης να συμβάλει στην τροφοδότηση ενός πλαισίου για πιο εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η εύρυθμη λειτουργία των σχέσεων των κοινωνικών εταίρων είναι σημαντική για τη δημιουργία πνεύματος ευθύνης όσον αφορά την εν γένει λειτουργία της αγοράς εργασίας. Προσφέρει επίσης δυνατότητες για την επίτευξη συναντίληψης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά εργασίας και συντονισμού των προσπαθειών προσαρμογής σε ολόκληρη την οικονομία.

»Η Επιτροπή είναι δεκτική σε προσπάθειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντιπροσωπευτικότητα των κοινωνικών εταίρων και να δημιουργήσουν υποστηρικτικούς θεσμούς κοινωνικού διαλόγου σε διάφορα επίπεδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ