ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει για δύο μήνες

Ρέγκλινγκ: Η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να διαρκέσει για δύο μήνες
O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ΑΠΕ- ΜΠΕ

Την εκτίμηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να διαρκέσει για δύο μήνες, εξέφρασε από το Τόκιο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αναγνώρισε πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα είναι επώδυνη.

Μιλώντας στην ένωση ξένων ανταποκριτών της Ιαπωνίας ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, προτού αποφασιστεί το πώς θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Όπως τόνισε, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. «Το σχέδιο (για το ασφαλιστικό) είναι πιθανό να είναι επώδυνο, καθώς κάποιοι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να παραιτηθούν μελλοντικών τους δικαιωμάτων», είπε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο ονομαστικής μείωσης του ελληνικού χρέους και περιέγραψε μια λύση ελάφρυνσης που περιλαμβάνει επέκταση του χρόνου ωρίμανσης και αναβολή της καταβολής τόκων.

«Αυτό που μπορεί να σκεφθεί κανείς είναι η επιμήκυνση της διάρκειας και η αναβολή των τόκων», τόνισε και προσέθεσε πως η ευρωζώνη ενδέχεται να εξετάσει μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα μετά το 2022, όποτε αναμένεται αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ