ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν αμετάβλητο παραμένει το έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Σχεδόν αμετάβλητο παραμένει το έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι είναι το νέο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1), υπόδειγμα του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το νέο έντυπο το οποίο θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από 6.000.000 φορολογούμενους, έχει συμπεριλάβει τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε η θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη σελίδα του Ε1 και ειδικότερα στη στήλη «Στοιχεία Φορολογουμένου» δίπλα από την φράση «Συζύγου» έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».Η ένδειξη αυτή θα συμπληρωθεί από ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Με αυτή την αλλαγή ουσιαστικά εξισώνονται φορολογικά για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016 των έγγαμα ζευγάρια με τα λοιπά ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

Λοιπές αλλαγές

Στο νέο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων διατηρείται ο κωδικός 049 στον οποίο δηλώνονται οι αποδείξεις παρά το ότι δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015.

Ακόμη, στο νέο έντυπο έχει προστεθεί κωδικός για τα ανείσπρακτα ενοίκια τα οποία δεν θα φορολογούνται εφόσον έχει προηγηθεί αγωγή σε βάρος του ενοικιαστή ή έξωση.

Σημειώνεται πως η προκαταβολή φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν oι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε, Ε.Ε), τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, τα σωματεία, τα ιδρύματα, οι κοινωνίες αστικού δικαίου, οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, καθώς και οι κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών αυξάνεται για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016 και αποκτήθηκαν το 2015 στο 75%, από 55%.

Σε 4% από 3% θα αυξηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα καθαρά εισοδήματα από 50.001 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ σε 6% από 4% αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα καθαρά εισοδήματα από 100.001 ευρώ μέχρι 500.000 ευρώ και για τα εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω ο συντελεστής ανέρχεται στο 8% (από 4%).

Σε 13% από 10% έχει αυξηθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα επιβατικά αυτοκίνητα από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω, τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τις πισίνες (εσωτερικές και εξωτερικές), ενώ επιβάλλεται πλέον φόρος πολυτελούς διαβίωσης 13% και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.

Τέλος, από φέτος καταργείται η έκπτωση 2% στον οφειλόμενο φόρο σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του. Η συγκεκριμένη έκπτωση δινόταν στα φυσικά πρόσωπα αν ο φόρος πληρωνόταν μέσα στην προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ