ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλασιάζονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Διπλασιάζονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Pixabay

Η νέα πάγια ρύθμιση που αυξάνει από 12 σε 24 τις μηνιαίες δόσεις προς την εφορία για τις τακτικές οφειλές και προβλέπει έως και 48 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για τη χρήση της δυνατότητας αποπληρωμής σε περισσότερες δόσεις οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται με μεγαλύτερο επιτόκιο, το οποίο πάνω από τις 12 δόσεις θα είναι προσαυξημένο κατά 15%.

Αυτό στην πράξη συνεπάγεται πως η ρύθμιση θα είναι ακριβότερη για όσους αποφασίσουν να τακτοποιήσουν τις τακτικές οφειλές τους με το ανώτατο όριο των δόσεων. Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

Η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2020, για να εφαρμοστεί στις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020.

Αυτό κατ΄ ουσία σημαίνει ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2019 ή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2018 και δεν εντάχθηκαν στις 120 δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν μόνο με τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ