ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καμιά συζήτηση «επί του παρόντος» για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

ΔΝΤ: Καμιά συζήτηση «επί του παρόντος» για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν αποτελούν αντικείμενο της πρώτης αξιολόγησης». Στην κατηγορηματική αυτή διευκρίνιση προχώρησε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφερόμενος σε χθεσινό δημοσίευμα του CNN Greece.

Το δημοσίευμα απεκάλυπτε πως από το γραφείο του μόνιμου εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Γουές Μακ Γκρου κατέστη γνωστό πως το Ταμείο θέτει ζήτημα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας για τους εργοδότες και αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

Σε επικοινωνία με το CNN Greece εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πως η αναφορά του κ. Μακ Γκρου συνδέθηκε λανθασμένα με την πρώτη αξιολόγηση, καθώς το μόνον που ανέφερε εκείνος ήταν πως οι σχετικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Μνημονίου που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με την ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχουν πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Αντρέας Αντριάνο, καθιστώντας σαφές ότι προς το παρόν δεν γίνονται διαπραγματεύσεις για το εν λόγω θέμα.

Πάντως, η σχετική απάντηση καταδεικνύει πως οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας θα απασχολήσουν τις συζητήσεις Ελλάδος – δανειστών αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, κάτι που προβλέπεται άλλωστε και από το πρόγραμμα προσαρμογής του ESM.

Σημειώνεται πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει ειδική διαβούλευση για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών απολύσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αυτή θα διεξαχθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και θα λάβει υπόψη διδάγματα άλλων χωρών με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Στη διαβούλευση θα συμμετάσχουν τόσο ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώσεις κοινωνικών εταίρων, όσο και σχετικοί διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ο ΟΟΣΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του Ταμείου για τα εργασιακά και για άλλα θέματα που άπτονται της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα καταδειχθούν από τη στάση που θα κρατήσει η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα κάποια στιγμή μέσα στην επομένη εβδομάδα.

Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά αναμένεται να πιάσουν από αύριο δουλειά -μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς - στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με στόχο να επαληθεύσουν την ορθότητα των στοιχείων της ελληνικής κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019.

Τέλος, οι αλλαγές στην ηγεσία της ελληνικής φορολογικής διοίκησης βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο της προσοχής του Ταμείου και στο πλαίσιο αυτό ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Γουές Μακ Γκρου είχε χθες συνάντηση γνωριμίας με το νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, με τον οποίο φέρονται να εξέτασαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ