ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα - Κλειδώνουν κέρδη οι επενδυτές

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα - Κλειδώνουν κέρδη οι επενδυτές
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Συνεχίσθηκαν και σήμερα οι μάχες πωλητών και αγοραστών στην ελληνική αγορά ομολόγων με τις ρευστοποιήσεις να γίνονται για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση αισθητές.

Μετά την πτώση του spread στις 148 μονάδες βάσης στις 7 Νοεμβρίου, επίδοση που ήταν χαμηλότερη από το Νοέμβριο του 2009, εμφανίσθηκαν πωλητές στα ελληνικά χρεόγραφα.

Έτσι, μέσα σε τέσσερεις συνεδριάσεις η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναρριχήθηκε από το 1,155% στο 1,392% και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου ανήλθε από το 0,375% στο 0,555%.

Το spread αυξήθηκε αντίστοιχα από τις 148 μονάδες βάσης στις 163 μονάδες βάσης.

Οι ρευστοποιήσεις στα ελληνικά ομόλογα ξεκίνησαν μετά από έκθεση της UBS στην οποία συνιστούσε στους επενδυτές να πωλήσουν χρεόγραφα που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, με την αιτιολογία ότι μετά το 2021 το μεγάλο ταμειακό απόθεμα ασφαλείας της Ελλάδος (cash buffer) δεν θα υφίστανται.

Ακολούθησε η γαλλική Societe Generale, η οποία χαρακτήρισε ακριβές τις αποτιμήσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων και συνέστησε στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και να κρατήσουν στάση αναμονής πριν επανέλθουν εκ νέου στην ελληνική αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ