ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις ένας στους 10 εφοριακούς μετέχει στην αξιολόγηση της ΑΑΔΕ

Μόλις ένας στους 10 εφοριακούς μετέχει στην αξιολόγηση της ΑΑΔΕ
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το 90% των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απέχουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ η Ομοσπονδία των εφοριακών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης της Διοίκησης της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΕ - ΔΟΥ, Ειρήνη Υφαντή, το σύστημα αξιολόγησης των εφοριακών υπαλλήλων, το οποίο επιχειρεί να εφαρμόσει η ΑΑΔΕ, είναι πρωτόγνωρο και δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών, αφού διαφοροποιεί τους υπαλλήλους τους από το υπόλοιπο Δημόσιο.

Όπως είπε, εισάγει διαδικασία ατομικής στοχοθεσίας με τελικό σκοπό την καθιέρωση ατομικού μισθού, ενώ είναι γεγονός ότι στον τομέα των δημοσίων εσόδων δεν είναι εύκολο να νοηθεί «ατομικός στόχος», καθώς οι στόχοι είναι συλλογικοί και η εκτελούμενη εργασία είναι προϊόν συνεργασίας και όχι αποτέλεσμα ατομικών δράσεων.

Επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, στις οποίες δεν υπάρχει ομοιογένεια λειτουργιών αλλά υφίστανται πολλές και διαφορετικές λειτουργίες και παροχές.

Οι εφοριακοί υποστηρίζουν ότι το σύστημα της αξιολόγησης μετατρέπει τους εργαζομένους σε «κυνηγούς κεφαλών», μέσω της σύνδεσης των αμοιβών, της μετακίνησης ή και της απόλυσής τους, με την επίτευξη κυρίως των ποσοτικών στόχων, με αποτέλεσμα είτε να βεβαιώνονται πρόστιμα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κατά προφανή καταστρατήγηση της εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες στο κράτος, είτε να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι, με ολέθριες συνέπειες στους εργαζομένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ