ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά της νέας πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία

Τα μυστικά της νέας πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές στην εφορία
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, φέρνει μια νέα πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών στην εφορία που θα βεβαιωθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Το νέο σχήμα προβλέπει διπλάσιο αριθμό δόσεων αλλά με πέναλτι αυξημένου επιτοκίου για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις.

Το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5% και ανεβαίνει στο 6,5% από 5% που ανέρχεται σήμερα, ενώ η νέα ρύθμιση προβλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ από 15 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Οι συνεπείς στη ρύθμιση οφειλέτες κερδίζουν «μπόνους» επιστροφής τόκων.

Συγκεκριμένα, όσοι τηρούν τους όρους της νέας ρύθμισης μέχρι το πέρας αυτής, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων και έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής. Η απαλλαγή αυτή, όμως, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της τελευταίας δόσης.

Στην περίπτωση που η ρύθμιση δεν τηρηθεί και ο οφειλέτης κάνει δεύτερη φορά αίτηση υπαγωγής των ίδιων οφειλών σε ρύθμιση, ως βάση υπολογισμού του ποσού των τόκων που απαλλάσσονται, λαμβάνεται το σύνολο των τόκων που επιβαρύνουν τις οφειλές από την πρώτη υπαγωγή τους στη ρύθμιση και ως την εξόφλησή τους.

Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η προκαταβολή ποσού διπλάσιου της μηνιαίας δόσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ